Naslovnica Vijesti BiH Izvedbom predstave „Bajka u bajci“ počinje XVI festival bh. drame

Izvedbom predstave „Bajka u bajci“ počinje XVI festival bh. drame

PODIJELI

Koprodukcijska predstava za djecu i mlade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, 22. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“, XVI festivala bh. drame, Udruženja „Fani“ Sarajevo i 3. festivala dječije umjetnosti Sarajevo 2017., nastala prema bajci Fuada Tabaka „Bajka u bajci“, u režiji Željka Miloševića, svoje drugo premijerno izvođenje će imati danas u Pozorištu mladih Sarajevo u 14 sati, u okviru otvaranja XVI festivala bh. drame, odnosno Kids programa, te u okviru 3. festivala dječije umjetnosti Sarajevo 2017.

oglasi

Direkcija Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra 2017. odlučila se ove godine upustiti i u djelimičnu realizaciju ideje stare nekoliko godina – pokretanje festivalskog Kids programa koji u žižu stavlja pozorišne predstave za djecu i mlade nastale prema djelima bosanskohercegovačkih autora. Ove godine, pokusno – tek sa jednim naslovom, dramksim tekstom zeničkog književnika Fuada Tabaka, koji iza sebe već ima nekoliko uspješnih pozorišnih provjera. Sa željom da dogodine, i narednih godina, ova ideja preraste u malu reviju bh. pozorišnog stvaralaštva za djecu, ovim je naglašen značaj koji najmlađa publika ima u svakoj teatarskoj zajednici. i književnika.

Bajka Fuada Tabaka pobjednica je književnog konkursa 2. festivala dječije umjetnosti Sarajevo 2016. Osvojivši prvu nagradu odlučeno je da ova bajka bude i uprizorena u okviru ovosezonskog repertoara Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica i u koprodukcijskoj saradnji sa Festivalom dječije umjetnosti Sarajevo, u skladu sa općim repertaorskim smjernicama zeničkog teatra kojima se u prvi plan stavljaju djela bh. dramskih autora.

U predstavi igraju glumice i glumac iz ansambla BNP-a: Lana Zablocki-Džehverović, Anđela Ilić i Zlatan Školjić, te polaznici Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene: Lamija Salihović, Ahmed Jašarević, Ismar Spahić, Ana Kulier i Sara Mecan. Scenografiju potpisuje Mensur Begičević, a kostimografiju i izradu lutaka Ena i Mensur Begičević. Izbor muzike bio je povjeren Igoru Kasapoviću, a scenski pokret i koreografija Snežani Vidović.

Drugog festivalskog dana, u subotu, 06. maja u 18 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u okviru Pratećeg programa će biti upriličeno otvorenje izložbe Naučnog arheološkog društva „Antički teatar“. U okviru Takmičarskog programa u Narodnom pozorištu Sarajevo u 19. 30 sati će biti odigrana predstava „Otkrivanje žene“ u režiji Harisa Pašovića.

U Sarajevskom ratnom teatru, isti dan, u 20 sati, u okviru programa Festivalska ogledala će biti odigrana predstava pobjednica 33. susreta kazališta/pozorišta BiH Brčko Distrikt „Drang nach Westen (Prodor na Zapad)“ nastala prema tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije.