Naslovnica Vijesti BiH Kolinda Grabar Kitarović danas stiže u Sarajevo

Kolinda Grabar Kitarović danas stiže u Sarajevo

PODIJELI

Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske danas stiže u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će se sastati sa brojnim bh. zvaničnicima.

oglasi

Iako je bilo planirano u utorak navečer (16. januar), nije sletjela na sarajevski aerodrom iz još uvijek nepoznatih razloga.

Na pisti sarajevske zračne luke sve je bilo spremno za doček, a hrvatsku predsjednicu uzalud je čekalo izaslanstvo Bosne i Hercegovine predvođeno ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Oko 19 sati i 20 minuta, kada je bilo predviđeno slijetanje zrakoplova, bh. delegacija je obaviještena da Grabar Kitarović dolazi ipak sutra. O razlozima termina posjete ni sam šef diplomacije BiH Igor Crnadak ništa ne zna, jednako kao ni hrvatski veleposlanik u BiH, Ivan del Vechio.

Na pitanje zašto gosti iz Zagreba večeras nisu došli u Sarajevo, Crnadak je za N1 kazao da mu nije poznato zbog čega je došlo do promjene termina:

“Zaista ne znam”, kazao je Crnadak.

Iz Ureda predsjednice Hrvatske poručili su kako će Grabar Kitarović u Sarajevo sletjeti u srijedu ujutro, “kako je i bilo planirano”.

Kolinda Grabar Kitarović najprije će se sastati sa tročlanim Predsjedništvom BiH, a razgovarat će se o mnogim otvorenim pitanjima između dvije države.

Predsjednica Hrvatske će se u Sarajevu susresti i s kardinalom Vinkom Puljićem, te s Majkama Srebrenice, nakon što su nedavno razmijenili i pisma. Očekuje se i razgovor s Denisom Zvizdićem, predsjednikom Vijeća ministara BiH, a nezaobilazna tema bit će sigurno i izgradnja Pelješkog mosta. Nakon Sarajeva Grabar Kitarović odlazi u Novu Bilu, a posjetit će i samostan Guča Gora, a u Vitezu će razgovarati s Hrvatima koji su načelnici općina. U Žepču će posjetiti Katolički centar, a posjet će završiti u petak u Tuzli, Orašju i Derventi.

N1