blank

Narodna skupština RS-a odbacila Rezoluciju o žrtvama fašizma

Pročitajte

PROMJENA SMJERNICA ZA PREVENCIJU? / Virus se širi u vazduhu znatno više od dva metra

Međunarodna grupa od 239 naučnika pozvala je u ponedjeljak Svjetsku zdravstvenu organizaciju i druge nadležne da priznaju...

VIŠE OSOBA POVRIJEĐENO/ Sudar kamiona i autobusa, saobraćaj u potpunosti zaustavljen

Potpuno je obustavljen saobraćaj u mjestu Kola, kod Banje Luke, zbog saobraćajne nesreće, saopšteno je iz Auto-moto...

OBILJEŽAVANJE 25-GODIŠNJICE GENOCIDA/ Pojačane mjere bezbjednosti uoči skupa u Potočarima 11. jula

Iz Štaba akcije "Srebrenica 2020“ i Policijske uprave Zvornik danas su potvrdili da preduzimaju pojačane mjere bezbjednosti...

Opozicione srpske stranke i bošnjački zastupnici iz koalicije “Zajedno za Bosnu i Hercegovinu” nisu prisustvovali glasanju nakon cjelodnevne burne rasprave

Zastupnici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) usvojili su 20 zaključaka kojima se, između ostalog, odbacuje Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je Predstavanički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatio 20. maja.

Opozicione srpske stranke i bošnjački zastupnici iz koalicije “Zajedno za Bosnu i Hercegovinu” nisu prisustvovali glasanju nakon cjelodnevne burne rasprave, javila je Fena.

U zaključcima, za koje su glasala 52 zastupnika, između ostalog, navodi se da Rezolucija “ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u Republici Srpskoj”.

“Konstatujemo da je Predstavnički dom usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu”, navodi se u zaključcima klubova zastupnika SNSD-a, DNS-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a, SP-a i nezavisnih zastupnika.

Nova rezolucija entitetske Vlade
Narodna skupština Republike Srpske obavezuje [entitetsku] Vladu da u roku od 60 dana uputi na razmatranje i usvajanje parlamentu nacrt zakona o danu sjećanja na žrtve genocida Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, navodi se u jednom od zaključaka.

Kako je javila Al Jazeerina reporterka iz Banje Luke Ljiljana Smiljanić, zastupnik Senad Bratić iz koalicije “Zajedno za BiH” raspravu o Rezoluciju je nazvao “gubljenjem vremena”.

“Još jednom, Narodna skupština Republike Srpske izlazi iz okvira svojih nadležnosti. Gubimo vrijeme umjesto da raspravljamo o posljedicama pandemije. Izjave su veoma tendenciozne. Treba osuditi ideologije, a ne Srbe, Hrvate ili Bošnjake”, rekao je Bratić.

Rezolucija je u državnom parlamentu ranije usvojena na inicijativu zastupnika Damira Arnauta, odnosno grupe opozicionih zastupnika iz Kluba Naša stranka – Nezavisni blok. Rezolucija je podržana većinom glasova, osim zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i zastupnika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH). Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik vladajućeg SNSD-a, Milorad Dodik tada je najavio da će entitetski parlament Republike Srpske odbaciti takvu reozuluciju.

Iz opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), koji su podržali Rezoluciju u državnom parlamentu, optužili su Dodika da nije imao niti jednog razloga ne podržati Rezoluciju, ali da to nije učinio samo zbog njegovih odnosa sa HDZ-om BiH.

Rekli su da je baš ta politička partija podržala održavanje u Sarajevu mise za ubijene pripadnike NDH-a u Bleiburgu 1945. godine, koji su odgovorni za stradanja velikoj broja Srba i drugih naroda u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata.

Opozicija čvrsto iza Rezolucije
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže kako je vrlo važno da se na nivou države Bosne i Hercegovine postigla saglasnost da se usvoji rezoluciju koja osuđuje ustaški režim i da će jedna takva poruka biti poslana u svijet.

“Uvid u tekst Rezolucije imaće i zastupnici Evropskog parlamenta. To je ono što boli HDZ BiH i SNSD. Biće upućena Evropskom parlamentu bez obzira na odluku u Domu naroda BiH”, rekao je Borenović.

Borenović je Dodika optužio i zbog predaje jasenovačke građe Hrvatskoj, koja svjedoči o stradanju Srba tokom Drugog svjetskog rata.

“Čvrsto stojimo iza ove Rezolucije. Mislimo da je pogodila u sredinu”, rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Tokom sjednice izbjegnut je fizički incident između SDS-ovog zastupnika Tomice Stojanovića i Nedeljka Ćorića iz SNSD-a, ali zbog rasprave o Rezoluciju već o nabavci pokretne bolnice tokom pandemije korona virusa. (Al Jazzera Balkans)

Najnovije

PROMJENA SMJERNICA ZA PREVENCIJU? / Virus se širi u vazduhu znatno više od dva metra

Međunarodna grupa od 239 naučnika pozvala je u ponedjeljak Svjetsku zdravstvenu organizaciju i druge nadležne da priznaju...

VIŠE OSOBA POVRIJEĐENO/ Sudar kamiona i autobusa, saobraćaj u potpunosti zaustavljen

Potpuno je obustavljen saobraćaj u mjestu Kola, kod Banje Luke, zbog saobraćajne nesreće, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske

OBILJEŽAVANJE 25-GODIŠNJICE GENOCIDA/ Pojačane mjere bezbjednosti uoči skupa u Potočarima 11. jula

Iz Štaba akcije "Srebrenica 2020“ i Policijske uprave Zvornik danas su potvrdili da preduzimaju pojačane mjere bezbjednosti kako bi predstojeći komemorativni skup,...

NAKON STABILIZACIJE/ U maju u FBiH smanjen broj nezaposlenih

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, na evidencijama službi za zapošljavanje u FBiH 31. maja 2020. bilo je registrirano 325.816 osoba, što...

DRAMA NA STADIONU/ Golmana na treningu udario grom, spašavali ga umjetnim disanjem (VIDEO)

Ivan Zaborovski, 16-godišnji golmana ruskog trećeligaša Znamja Truda, pretrpio je udar groma tokom nedjeljnoga treninga Klub je na svojoj...
blank