FOTO: TNT.ba
REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Nekoliko stotina Zeničanki i Zeničana sa okačenim bijelim cvijetom Srebrenice, danas su mirnom Šetnjom, koja kao i svake godine nosi naziv “Zenica za Srebrenicu – Da se ne zaboravi i ne ponovi”, odali počast za stradale žrtve genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Šetnja se kretala sa Trga Alije Izetbegovića, Bulevarom, do zgrade Lamele, pa do Školske ulice, a zatim se kolona sa Glavne gradske magistrale Titovom ulicom spustila na centralno-spomen obilježje Kameni spavač, gdje su uz dovu i minutu šutnje odali počast svim stradalim Srebreničanima i ljudima koji su svoje živote dali tokom rata.

“Ponosan sam na građane Zenice koji su se odazvali ovoj Šetnji, koji su na ovaj način pokazali da možemo prevazići neke svoje sitne razlike lične, političke, nacionalne ili bilo koje druge i da jednom ovakvom Šetnjom i defiletom obilježimo godišnjicu genocida koji se u BiH dešavao kontinuirano od ‘92. do ‘95. i doživio svoju kulminaciju u julu ‘95. u Srebrenici. Ovo je jedinstvena prilika da na jedan dostojanstven način odamo počast svim nevino stradalim žrtvama i da pošaljemo poruku da se ovakvo zlo nikome i nikada ne smije ponoviti”, istakao je po okončanju Šetnje, Malik Ejubović, organizator događaja.

Mirnoj Šetnji pridružio se i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, koji je istakao da je ovo jedan od najtužnijih dana za Bosnu i Hercegovinu.

“Ovo je veoma tužan dan u našoj historiji i ovo je najmanje što građani Zenice mogu uraditi za žrtve genocida koji se desio u Srebrenici. Na sve načine ovo ne smijemo zaboraviti, ne smije nam se ponoviti i zato moramo biti čitavo vrijeme pametni i oprezni, jer historija se često na ovim krajevima ponavlja”, dodao je gradonačelnik Kasumović.

Podsjećamo, genocid u Srebrenici je ratni zločin izvršen u julu 1995. za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. U samo nekoliko dana mučki je ubijeno i streljano preko 8.000 ljudi, žena i djece, a za nekoliko hiljada se još uvijek traga. Za ovaj genocid u Međunarodnom sudu pravde u Haggu osuđeni su Radovan Kradžić na 40 godina, Ratko Mladić na doživotni zatvor i mnogi drugi. 

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o