REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, danas je započeo 8. po redu Sajam organske i poljoprivredne proizvodnje i etno – narodnog stvaralaštva “OPEN-s” Zenica 2018” u organizaciji Asocijacije organskih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona.

Po riječima organizatora, ovo je dosad najbolji i po broju izlagača najbrojniji Sajam, te tako svi posjetioci imaju priliku vidjeti 283 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine, sa preko 5.000 proizvoda. Posebna specifičnost ovogodišnjeg Sajma jeste učešće i izlagača iz Saudijske Arabije sa preduzećem “Sphere”, čija je osnovna djelatnost proizvodnja džemova i ajvara.

“Ovdje se nalazi preko 1.500 kvadrata natkrivenog prostora gdje imamo rekordan broj izlagača iz cijele BiH i to njih 283. Ove godine smo dobili epitet i Međunarodnog sajma jer imamo firmu koja se zove “Sphere”, koja dolazi iz Saudijske Arabije i oni su baš organski proizvođači koji imaju svoju firmu u Saudijskoj Arabiji i imanje u Vakufu i Bugojnu i ove godine su partneri Sajma, a naredne godine će biti i izlagači”, istakao nam je Refik Alihodžić, direktor sajma ‘OPEN's’ i predsjednik Asocijacije organskih proizvođača ZDK.

Po riječima direktora Alihodžića, Sajam je iz godinu u godinu sve bolje, naručito ovaj, te ističe veliki ponos saradnji sa kompanijom iz Saudijske Arabije koja je ove godine i partner.

“Nijedna zemlja se nije obogotila od poljoprivrede, ali nijedna ne može biti bogata bez poljoprivrede. Sajam govori svoje. Lani smo imali 250 izlagača, a ove godine 53 nova izlagača i to su ljudi koji pričaju jedni s drugima. Ova firma “Sphere” je već stupila u kontakt sa aronijom, sa medarima, jer njima treba sirovina za proizvode koji oni rade. Oni su izvršili analize te im je dokazano da je u BiH najčišća zemlja, zrak i voda i tu su došli i ove godine će stvoriti saradnju sa velikim brojem izlagača”, dodaje direktor Alihodžić.

Zahid Murica, izlagač iz Travnika već 20 godina se bavi pčelarstvom i travarstvom.

“Ovdje su zastupljene sve biljke, a pčele su moje. Zadovoljan sam i prodajom, jer ko kupi jednom dođe opet, traži i ima uspjeha i prezadovoljan sam. Sajmovi su dobri, jer nas podržavaju, a po pijacama mi nemamo svrhe prodavati, jedino na sajmovima, a pored toga i narod nam vjeruje jer smo ispravni i legalni”, poručuje on.

Na štandu izlagača Nijaza Kadića uočili smo rukotvorine od drveta, a on nam je istakao da je sve ručni rad i jedino sa motivom Bosne i Hercegovine.

“Radim rukotvorine od drveta većinom bosanske motive, od pendžera, kanata i sve što je vezano za Bosnu. Jedino što ja mogu izlagat je na sajmovima. Na sajmu OPEN's sam od početka, radimo po sajmovima u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ovo je najbolji način da mali proizvođači mogu da prodaju. Izlažem svoje proizvode i zadovoljan sam”, poručio je Zeničanin Nijaz Kadić.

Sajam OPEN's trajat će do subote. 13. oktobra 2018. godine, a svi zainteresovani izlagače mogu posjetiti na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici.

 

 

 

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o