REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

 

 

U cilju objektivnog informisanja javnosti u vezi izjava pojedinih zvaničnika policijskih agencija u BiH, da je najveći broj ilegalnih migranata koji su u proteklom periodu ušli u Bosnu i Hercegovinu, ušao u zemlju na zvaničnim graničnim prijelazima, Granična policija BiH u potpunosti demantuje te navode.

Prema zvaničnim podacima i informacijama s kojima raspolaže Granična policija BiH i drugi organi u BiH u čijoj su nadležnosti poslovi u vezi migracija i stranaca, skoro u svim dosad registrovanim slučajevima otkrivanja, odvraćanja i sprečavanja pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice, te otkrivenim slučajevima ilegalnih ulazaka u BiH, ilegalni migranti pokušavaju ući u BiH na lokacijama na državnoj granici koji nisu zvanični granični prijelazi. Radi se o lokacijama u graničnom pojasu na zelenoj ili plavoj granici (rijeke Drina ili Sava) u zonama odgovornosti jedinica Granične policije Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Hum i Trebinje.

Na graničnim prijelazima državnu granicu mogu prijeći samo osobe koje ispunjavaju zakonom propisane uslove za prelazak državne granice. Granična policija je u toku 2018. godine evidentirala nekoliko slučajeva pokušaja ulaska ilegalnih migranata na zvaničnim graničnim prijelazima, ali se radi o slučajevima migranata koji su bili skriveni u tovarnim prostorima teretnih motornih vozila, vagonima i podvozju teretnih vozila. Sve osobe koje su na graničnim prijelazima otkrivene prilikom pokušaja prelaska državne granice na pomenuti način, spriječene su u tome i vraćene u zemlju iz koje su pokušale ilegalno ići u BiH. Broj osoba koje su evidentirane u pokušaju ilegalnog prelaska ili ilegalnog prelaska na graničnim prijelazima, je minoran u odnosu na broj osoba koje su evidentirane u pokušaju ilegalnog prelaska ili ilegalnom prelasku na zelenoj ili plavoj granici.

Na kraju, naglašavamo da niti jedan policijski ili drugi organ iz BiH ili inostranstva, nije dostavio GPBiH bilo kakvu informaciju koja ukazuje da najveći broj ilegalnih migranata ulazi u BiH na zvaničnim graničnim prijelazima. Konstatujemo da ovakve neargumentovane i paušalne izjave i ocjene stanja u vezi ilegalnih migracija u BiH, narušavaju kredibilitet GPBiH i narušavaju ugled naše policijske agencije u javnosti, uzimajući u obzir naše maksimalno angažovanje na granici ograničenih kako materijalnih, tako i kadrovskih kapaciteta, s ciljem sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice.

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o