REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Predstavnici Nezavisnog samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK , Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama SBK i Nezavisnog sindikata djelatnika srednjih škola SBK uputili su putili su saopćenje koje prenosimo u cjelosti:

Bliži se kraj nastavne 2018./19. godine u Srednjobosanskom kantonu a problemi u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja,po pitanju radno-pravnog statusa značajnog broja zaposlenika i dalje ostaju nerješeni, te se isti usložnjavaju. Prema Zakonu o osnovnoj školi i Zakonu o srednjoj školi, škole su samostalni pravni subjekti sa autonomnim organima upravljanja i rukovođenja, dok su Pedagoškim standardima utvrđena radna mjesta i norme svih zaposlenih. Pored ovih zakonskih i podzakonskih odredbi koje školama daju autonomiju u smislu prijema zaposlenika, Vlada Srednjobosanskog kantona je školama oduzela ovo zakonsko pravo i obavezu ,te im nametnula svojim neutemeljenim odlukama obavezu da sama daje saglasnost za prijem zaposlenika.

Ovakvim pristupom Vlada želi da vrši direktnu kontolu prijema zaposlenika, te politički imenovanim Upravnim odborima i direktorima, sugeriše koji kadndidat treba da bude primljen, što je osnovni cilj i namjera ove odluke. Time je Vlada obavezala škole da konkurs za prijem nastavnika/profesora i stučnih saradnika na određeno vrijeme vrši do 30.06. naredne godine.

Ovaj vid ograničenja trajanja ugovora stvara veliku problematiku kako u funkcionisanju škola tako i u radno-pravnom statusu zaposlenih, iz sljedećih razloga:

1. Zaposlenici sa ovakvim ugovorima do 30.06. su obavezni iskoristiti svoj godišnji odmor, a da nastava u tekućoj godini još nije okončana i svi poslovi vezani za nastavu do tog perioda nisu završeni.

2. Da bi se svi poslovi okončali improvizira se ili se pozivaju isti ljudi koji su na godišnjem odmoru.

3. Zaposlenik sa ovakvim ugovorom nije u mogućnosti odraditi popravne ispite koji su u 8. mjesecu nego se opet improvizira ili se za te poslove angažiraju neki drugi koji nastavu nisu izvodili niti su učenika uputili na popravni ispit.

4. Obzirom da školska godina traje do 31.08. u tom periodu je neophodno izvršiti pripreme i planiranje za narednu školsku godinu, a pomenuti zaposlenici nisu više u radnom odnosu i te poslove nema tko raditi.

5. Znatan dio nastavnika niz godina ima ovakav ugovor kojim se prekida radni odnos te nema uvezan staž i plaću u prekinutom periodu. Pošto se uglavnom radi o istim ljudima preko kojih se rade „uštede“ smatramo da je potrebno njihove ugovore o radu produžiti do kraja školske godine.

6. Određeni broj nastavnika, profesora i stručnih saradnika je ostvario punu nastavnu normu radeći u više škola, ali im se iz prethodno navedenih razloga prekida radni odnos 30.06. , isti ostaju bez plaće i radnog mjesta, te su prinuđeni svake godine ponovo da se prijavljuju na konkurs za isto radno mjesti i istu školu. Ovakav način prijema kod zaposlenika stvara nesigurnost po pitanju radno-pravnog statusa i lično nezadovoljstvo, stoji na kraju saopćenja.

U potpisu stoje: KOORDINACIJA SINDIKATA OBRAZOVANJA SBK/KSB NSSOOIO SBK NSUUOŠ KSB/SBK Muhamed Pajić Goran Puletić NSDSŠ KSB Nada Jukić

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o