Naslovnica Vijesti BiH U Zenici danas upriličeno obilježavanje Svjetskog dana “Jednog zdravlja” – “ONE HEALTH...

U Zenici danas upriličeno obilježavanje Svjetskog dana “Jednog zdravlja” – “ONE HEALTH DAY” (FOTO)

PODIJELI
FOTO: TNT.ba

U Zenici je danas u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, kao lidera u konceptu “Jednog zdravlja” u BiH i regionu, upriličeno obilježavanje Svjetskog dana “Jednog zdravlja” – “ONE HEALTH DAY”.

oglasi

Na stručnom skupu razgovaralo se na temu “Jedno zdravlje u BiH”, a isti je okupio stručnjake različitih profila, kako bi se ukazalo na značaj multisektoralnog pristupa u rješavanju problema zaštite zdravlja ljudi, životinja, bilja i okoliša.

“Ova struktura je povezana vrlo dobro ali ta povezanost nije sistemski riješena osim što imamo svijetli primjer u Zenici sa osnivanjem Instituta, sistemski i administrativno i na svim drugim nivoima BiH, ti svi stručnjaci, a zatim imamo problem uzročnika kontaminacija na nivou proizvodnje hrane i povezane su kroz neformalne konekcije, te su upućeni jedni na drugi, ali sistemski neke organizacije, da se zajednički radi, planira i finansira nije još taj iskorak napravljen”, kazala je doc. dr. Sabina Šerić – Haračić, voditelj studije ‘Jedno zdravlje’ sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Direktor INZ-a dr. Senad Huseinagić je predstavio kako “Jedno zdravlje” funkcionira uokviru institucije koju predvodi, koliko je benifita i prednosti donio ovakav koncept, dok je na primjeru bolesti bruceloze, tim INZ-a predstavio “studij slučaja”, te šta sve čini neraskidivi lanac javnog zdravstva, brige o ljudima, životinjama, bilju, kao i sprečavanju širenja bolesti.

“Istraživanje radimo i imamo već prve rezultate i već ćemo do kraja godine ih objaviti. Radi se o analizi u periodu od 20 godina i naš cilj je da nastavimo to istraživanje i retrospektivno i da kroz dugoročno istraživanje pokažemo kakva je povezanost nekih faktora iz okoliša sa zdravljem ljudi i to je jedan od primjera primjene koncepta”, istakao je direktor Huseinagić.

Ovo je prvi put u BiH da se organizuje obilježavanje globalnog “One Health Day” datuma, a na skupu u Zenici su se odazvali predstavnici državnih, entitetskih, te kantonalnih ministarstava zdravstva i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uprava za inspekcijske poslove, domova zdravlja, bolnica, veterinarskih stanica, visokoškolskih obrazovnih institucija, kompanija koje se bave proizvodnjom mesnih i mliječnih prehrambenih proizvoda.