Naslovnica Vijesti BiH U Zenici održan seminar na temu “Razvojne teškoće” (FOTO)

U Zenici održan seminar na temu “Razvojne teškoće” (FOTO)

PODIJELI
FOTO: TNT.ba
oglasi

U organizaciji Saveza udruženja osoba s cerebralnom
paralizom Federacije Bosne i Hercegovine, danas je u Općoj biblioteci u Zenici, održan seminar na temu “Razvojne teškoće”.

Ovaj seminar najviše je bio baziran na razvojne teškoće kod djece i osoba sa teškoćama, no interesovanje su pokazali i predstavnici nekoliko udruženja, predstavnici ministarstva kao i građani Zenice.

“Obzirom da Savez ima četiri članice danas je seminar u Zenici o razvojnim teškoćama i nisu samo osobe sa cerebralnom paralizom te koje imaju razvojne teškoće, one su dio velikog projekta socijalne inkluzije gdje svi pokušavamo pomoći koliko možemo. Teme su fizičke teškoće, psihofizičke teškoće, senzorne teškoće i kako pomoći nastavnicima u praksi, jer nastavnici nisu educirani”, istakla je prof. dr. Emira Švraka, predsjednica Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH.

U toku seminara razgovaralo se o nekoliko tema, vezanih za razvojne teškoće, te su medicinski radnici istakli važne segmente iz oblasti Funkcionalne sposobnosti i kvaliteta života djece i osoba
s teškoćama, muzičke aktivnosti u radu sa djecom i osobama s
teškoćama, različitosti stavova učesnika u socijalnoj inkluziji
djece i osoba s teškoćama i drugi.

“Ovaj projekt nekada rezultate svoga rada će pokazati za neko vrijeme, međutim, mi imamo problem gdje naši pojedini članovi nisu nikada imali posjetu jednog stručnjaka u njihove kuće i među njihove porodice. Ovaj projekt je pilot projekt i vidjet ćemo koliko će poručiti rezultata i nadamo se da će pokazati dobre i pozitivne rezultate”, kazao je Selvedin Dedić, predsjednik Kantonalnog Udruženja roditelja osoba oboljelih od CP, mikrocefalije i hidrocefalusa „Dlan“, Zenica.