Naslovnica Vijesti BiH U Zenici organizovana panel diskusija na temu „Personalna asistencija – potreba ili...

U Zenici organizovana panel diskusija na temu „Personalna asistencija – potreba ili obaveza“ (FOTO)

PODIJELI

U Zenici je danas u organizaciji Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, organizovana panel diskusija na temu „Personalna asistencija – potreba ili obaveza“ u okviru projekta  „Personalna asistencija – mit ili stvarnost“

oglasi

Kako analize pokazuju u Zenici danas živi oko 2.500 osoba sa teškim oblikom invaliditeta, a ispred Udruženja ističu da je cilj ove diskusije primjena Strategije o unapređenju prava osoba sa invaliditetom koji je donesen na Federalnom nivou.

“Cilj nam je bio da kroz primjenu Strategije o unapređenju prava osoba sa invaliditetom koji je donesen na Federalnom nivou, a i spominjanjem servisa podrške upoznamo niže nivoe sa određenim servisima koji su neophodni da bi osobe sa invaliditetom normalno funkcionisale i bili jednakopravni i ostvarili se u poslovnim idejama, kulturnim ali i političkim. Želja nam je bila da kroz primjere vidimo šta znači personalna asistencija kao jedna od vidova servisa podrške koja znači osobi sa invaliditetom, a koja želi da bude aktivno uključena u normalne životne tokove”, kazao nam je Harun Aliefendić, predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

“Mi imamo problem zakonskih rješenja i moramo od nečega krenuti i moramo zatalasti tu priču i da pokažemo se mora donijeti jedno sistemsko rješenje. Mogli smo čuti da postoje različite nomanklature zanimanja koje izazivaju podsmijeh i rigidno razmišljanje, a nemamo jedan dio koji se zove personalni asistent od kojeg jedan posto ljudi može kvalitetno da živi i da se ostvari”, dodao je Aliefendić.

Zaustavimo razlike, učinimo da član 19. Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom postane realnost – poručili su iz Udruženja, dodajući da milioni žive u institucijama, milioni zavise od starih roditelja i rođaka, samo manjina živi samostalnim životom uz mogućnost izbora, kontrole i podršku personalne asistencije.