blank

Važno saopćenje za državljane BiH u Njemačkoj

Pročitajte

Javni oglas za izbor člana Upravnog odbora JU “Apoteka/Ljekarna” Travnik

Ponovni javni oglas za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora JU "Apoteka/Ljekarna" Travnik objavljen je na stranici...

SBK / Borci mlađi od 57 godina uskoro će dobiti egzistencijalnu naknadu

Prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi razmatran je ovog utorka na vanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona.

Sneijder bi se vratio fudbalu, ali postoji problem

Wesley Sneijder namjerava da poput Arjena Robbena prekine fudbalsku mirovinu i vrati se na teren.

Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža izjavio je Srni da državljani BiH kojima ističe pravo na boravak u Njemačkoj, bezvizni boravak i ostale vrste boravka za čije produženje ne postoji pravni osnov, treba da se vrate u BiH prije isteka perioda dozvoljenog boravka.

“Ukoliko u postojećim okolnostima ograničenja u međunarodnom saobraćaju svi pokušaji iznalaženja mogućnosti putovanja u BiH ostanu bez uspjeha, potrebno se obratiti nadležnoj imigracionoj kancelariji u mjestu boravka, prije isteka važećeg prava na boravak”, rekao je Kaluža i dodao da su za regulisanje prava na boravak u Njemačkoj nadležne imigracione kancelarije saveznih pokrajina ove države.

On je dodao da državljani BiH koji u Njemačkoj borave po osnovu bezviznog režima, do 90 dana, nadležnoj imigracionoj kancelariji treba da dostave lične podatke (ime, prezime, djevojačko prezime, pol, datum i mjesto rođenja, državljanstvo, broj pasoša), radi regulisanja daljeg prava na boravak.

“Sa ovom prijavom se pokreće postupak, što rezultira da se trenutni boravak smatra dopuštenim do donošenja odluke nadležne imigracione kancelarije. Zahtjev za regulisanje daljeg prava na boravak potrebno je u štampanoj ili drugoj formi imati uz pasoš, te ih predočiti u slučaju kontrole ili prilikom napuštanja Njemačke”, istakao je Kaluža.

On je naglasio da državljani BiH koji u Njemačkoj borave po osnovu “D” vize ili dozvole boravka, takođe, treba da podnesu zahtjev za produženje prava na boravak nadležnoj imigracionoj kancelariji u mjestu boravka.

“Uz zahtjev je potrebno dostaviti lične podatke, navesti vrstu zahtjeva i broj predmeta ukoliko postoji. Do donošenja odluke nadležne imigracione kancelarije po zahtjevu, zadržava se pravo na boravak po osnovu prethodno izdate vize ili odobrenja boravka”, rekao je Kaluža.

On je dodao da je zahtjev za produženje prava na boravak potrebno u štampanoj ili drugoj formi imati uz postojeću vizu/dozvolu boravka i pasoš, te ih predočiti u slučaju kontrole.

Kaluža je dodao da su, s obzirom na trenutne okolnosti izazvane pandemijom virusa korona, kapaciteti kancelarija ograničeni, te nadležni organi Njemačke upućuju na prethodno informisanje i ostvarivanje kontakta posredstvom internet stranice kancelarije, odnosno komunikaciju posredstvom imejla.

“U tom smislu, sve vrste tih zahtjeva nadležnim imigracionim kancelarijama mogu se podnijeti putem imejla”, istakao je Kaluža.

Kako do informacija
Za sve dodatne informacije i pojašnjenja državljani Bosne i Hercegovine mogu se obratiti na dežurni broj telefona Ambasade BiH u Berlinu +49 178 6949937 ili imejla [email protected], broj telefona Generalnog konzulata BiH u Minhenu +49899828064 ili emaila [email protected], broj telefona Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu +496990748640 ili emaila [email protected], te broj Generalnog konzulata BiH u Štutgartu +4971125383910 ili emaila [email protected]

Više s weba

Najnovije

Javni oglas za izbor člana Upravnog odbora JU “Apoteka/Ljekarna” Travnik

Ponovni javni oglas za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora JU "Apoteka/Ljekarna" Travnik objavljen je na stranici...

SBK / Borci mlađi od 57 godina uskoro će dobiti egzistencijalnu naknadu

Prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi razmatran je ovog utorka na vanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona. https://www.youtube.com/watch?v=I8FH7RklasA

Sneijder bi se vratio fudbalu, ali postoji problem

Wesley Sneijder namjerava da poput Arjena Robbena prekine fudbalsku mirovinu i vrati se na teren. Nizozemsku javnost Robben je...

Barca ne odustaje od Lautara, ima novu ponudu za Inter

Barcelona nastavlja pregovore s Interom u želji da do početka nove sezone potpiše Lautara Martineza. Nakon što je uspjela...

Naručio je kafu s mlijekom pa na računu primijetio zanimljiv detalj

Ne, ovaj put nije problem abnormalno visoka cijena ili nekakva greška u pisanju. Zapravo je riječ o običnom...

Možda vas zanima i ovo