REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Nova knjiga autora Velimira Bugarina, profesora etnologije, kulturne antropologije i povijesti predstavljena je sinoć u Domu HKD “Napredak” u Vitezu. Svojim naslovom „Druga strana rata: Sjećanje na ratnu svakodnevicu u Lašvanskoj dolini,“ knjiga je izazvala veliku zainteresiranost u javnosti.

Riječ je o prvoj ratnoj etnografiji toga kraja koja detaljnim pregledom i opisom svakodnevice predstavlja dodatnu dokumentacijsku vrijednost, osobito za Hrvate Bosne i Hercegovine.

Nakon predstavljanja u Novom Travniku, drago mi je da je knjiga pobudila zanimanje i u Vitezu. Emocije su bile prisutne tijekom predstavljanja, no, takvog je sadržaja i sama knjiga. Budući da je riječ o ratnoj etnografiji u kojoj su prikazane sudbine običnih ljudi kroz njihovu svakodnevicu onda je i uobičajeno da emocije budu izražene. Kroz jedan antropološki pristup na jednostavan način prikazan je svakodnevni život, od ratnog djetinjstva i odlaska u podrumsku školu s drvetom u ruci do prikupljanja ratnih recepata, prehrane, higijene, bojišnice, pogreba u noćnim satima do humora u tmurnim ratnim danima. Ovdje nema ni mržnje ni zavisti već surov prikaz ratne zbilje, kazao je za Drukčiji radio Velimir.

 

drukciji.ba

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o