blank

Završen „Izazov“ Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine

Pročitajte

KRIZNI ŠTAB FBIH/ Kako pozdravljati ljude, a da se ne zarazite koronavirusom

Zdravstveni radnici širom svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini, svakodnevno apeluju na građane da nose...

TRAŽI SE/ Prijavljen nestanak djevojčice iz Lukavca, odveo je 36-godišnji muškarac

Nestanak 15-godišnje djevojčice prijavljeno je juče Policijskoj stanici Lukavac. Kako su istkli iz MUP-a...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU/ Raste broj bolesti koje sa životinja prelaze na čovjeka

Raste broj bolesti izazvanih virusima koji su sa životinja prešli na čovjeka, a jedna od njih je...

„Izazov“ Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u čitanju autorskih djela, koji je započeo prije tačno 40 dana, završen je.

Izazov i stvaranje zbirke “Izolacija arhiva “započeli su 23. aprila na Svjetski dan knjige i autorskih prava, u jeku pandemije koronavirusa kada je i naša zemlja bila u stanju obavezne izolacijei specijalnih mjera.

Akciju je započela direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, književnica Šejla Šehabović, koja je objavila video čitanja svoje pjesme “Balada o mornaru” izkućne izolacije i pozvala i druge bh. književnike i književnice da snime i poklone Muzeju čitanje nekog autorskog djela.

Muzej je 40 dana prikupljao video materijale za zbirku „Iz(olacija) arhiva“, koja su objavljivana na društvenim mrežama, odnosno Facebook i Instagram stranicama ove institucije.


Čitanje svojih djela, pored Šejle Šehabović, poklonili su Šimo Ešić, Ferida Duraković, Merima Handanović, Zlatko Topčić, Jasna Šamić, Ahmed Burić, Emsura Hamzić, Mile Stojić, Mira Boro, Predrag Finci, Edin Rikalo, Fahrudin Kučuk, Ermina Nišić, Velid Beganović Borjen, Adisa Bašić, Domagoj Margetić, Nadija Rebronja, Enes Halilović, Adisa Busuladžić, Goran Simić, Esmir Salihović, JasminaHanjalić, ErnadMusić, Kemal ČopraHadžibeg, Almir Zalihič, Azra Uglješa, Semir Avdić, Nedžad Milanović, Nihad Mešić River, Darko Cvijetić, Anto Zirdum, Ensar Bukarić, Božena Volić, Ajdin Alibabić, Rabija Mameledžija, Safet Sijarić, Vernesa Manov, Ilija Balta, Jasmina Zuhrić-Šiljak, Jovana Boljanić,Seniha Pepić i Kemal Trtak. Akciju i izazov zatvorila je poznata bh. pjesnikinja Bisera Alikadić.

  • Naša je zbirka osmišljena kao dokument jednog vremena, bez vrijednosnih sudova – kao znak solidarnosti sa kulturom koja danas živi novim životom. Od srca zahvaljujemo autoricama i autorima koji su s nama podijelili svoja djela. U narednom periodu od prikupljenih radova muzej formira multimedijalnu zbirku koja će biti dostupna online. Učimo nove načine rada. Svi vi koji ste na bilo koji način pratili formiranje “karantin arhiva” dijelom ste njegovog nastanka – poručila je Šehabović.

Najnovije

KRIZNI ŠTAB FBIH/ Kako pozdravljati ljude, a da se ne zarazite koronavirusom

Zdravstveni radnici širom svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini, svakodnevno apeluju na građane da nose...

TRAŽI SE/ Prijavljen nestanak djevojčice iz Lukavca, odveo je 36-godišnji muškarac

Nestanak 15-godišnje djevojčice prijavljeno je juče Policijskoj stanici Lukavac. Kako su istkli iz MUP-a TK, nestanak je u policijsku...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU/ Raste broj bolesti koje sa životinja prelaze na čovjeka

Raste broj bolesti izazvanih virusima koji su sa životinja prešli na čovjeka, a jedna od njih je covid-19, navodi skupina stručnjaka u...

DVIJE OSOBE PREMINULE/ Pet novozaraženih virusom u Kantonu Sarajevo

U Kantonu Sarajevo, sa ovim rezultatima, trenutno su 534 aktivna slučaja infekcije koronavirusom Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog...

FC Dallas zbog koronavirusa neće nastaviti sezonu u MLS ligi

Ekipa Dallasa otkazala je nastavak sezone u američkoj MLS ligi nekon što je čak 11 članova kluba pozitivno na koronavirus
blank