FOTO: TNT.ba
REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Udruženje dijabetičara Zenica organizuju akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi za dijabetičare sa područja Grada Zenica.

Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje će biti narednih sedmica, a povodm Svjetskog dana oboljelih od dijabetesa, koji se obilježava u novembru mjesecu.

“Promijenjen način života, nezdrava ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i povećan broj gojaznih osoba, doveo je do nastanka šećerne bolesti i pojave kao jednog od vodećih javno-zdravstvenih problema. Na području ZDK podaci govore da je oko 10 posto oboljelih od dijabetesa tj. šećerne bolesti, a od toga 300 djece, 7.000 je na inzulinskoj terapiji i tabletama, a oko 16.500 je na terapiji tabletama. Ono što nam ne ide u prilog jeste da svjetski pokazatelji govore da će ta cifra biti još veća, te se mora raditi na prevenciji”, kazala nam je dr. Elma Kuduzović, koordinatorica Centra za promociju zdravlja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Jedna bitna stavka pred otkrivanje dijabetesa jeste utvrđivanje postojanja preddijabetesa.

“Jednako važno je utvrditi postojanje i dijagnozu šećerne bolesti što ranije, važno je utvrditi postojanje preddijabetesa. To je ozbiljno stanje koje prethodi punom razvoju oblika šećerne bolesti. Period traje od 10 do 12 godina, prije nego se šećerna bolest razvije. Preddijabetes se počinje javljati u sve mlađoj populaciji. Podaci pokazuju da se predijabetes javlja u 25 posto pretilne djece i 25 posto pretilnih adolescenata”, ističe dr. Kuduzović.

Kako stručnjaci smatraju, da bi se uklonio preddijabetes, te samim tim zaustavilo nastajanje dijabetesa, potrebno je poduzeti određene mjere.

“Najvažnija stavka u prevenciji šećerne bolesti i preddijabetesa jeste higijensko-dijetetski režim koji uključuje pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i smanjenje tjelesne mase i tako redukcija od pet do 10 posto tjelesne mase uz redovnu fizičku aktivnost, pokazali su se kao odličan preventivan faktor koji usporava razvoj šećerne bolesti i smanjuje nastavak komplikacija.”

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica se i ove godine uključuje u ovaj projekt i radi na podizanju svijesti stanovništva kako bi na vrijeme prepoznali simptome kod sebe i kako bi reagovali na vrijeme, te uspostavili dijagnozu šećerne bolesti, a zatim se na taj način ukazuje na značaj prehrane i redovne fizičke aktivnosti gdje se sprječava pojava šećerne bolesti

Posjetili smo Udruženje dijabetičara grada Zenice, te razgovarali sa dugogodišnjim dijabetičarima.

Fadila Hasanica, je 66-godišnja Zeničanka koja već 10 godina boluje od šećerne bolesti.

“Već 10 godina sam dijabetičar. Trenutno sam vadila tromjesečni šećer koji je 7,5. Nisam zadovoljna, ali godine nose svoje. Nekad se ne pridržavam, zavisi kako se osjećam. Nekada osjetim potrebu za slatkim namirnicama, pa pojedem kolač ili čokoladu, ali sama sebi regulišem, pa nekada zavrnem česmu pa nema, čovjek se bori”, kazala je Hasanica.

Salih Čolaković je 76. godište i osam godina se bori sa ovom bolešću.

“Ja sam 1976. godište, imam dijabetes osam godina. Mama boluje 41 godinu, pa je ovo nasljedni dijabetes. Slabo se pridržavam ishrane. Poručujem mladima da ako sebi žele dobro da se čuvaju i da paze šta jedu i piju”, poručio je Čolaković.

Ova akcija se odnosi na mjerenje glikoliziranog hemoglobina u krvi koji će pokazati prosječnu vrijednost šećera u krvi u zadnja tri mjeseca i to je najbolji način da se dijabetes drži pod kontrolom.

 

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o