VITEZ:Plastenici za 20 korisnika slabijeg imovinskog stanja

Općinski načelnik Viteza Boris Marjanović raspisao je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu plastenika od 100 m2 sa sadnim i sjemenskim materijalom, sustavom za navodnjavanje i dodatnom opremom, piše Večernji list BiH.

Životne potrebe

To je vrlo pozitivan čin i odluka jer je poziv namijenjen osobama čije socijalno stanje i životni standard nisu na razini optimalnih životnih potreba koje vrijede i egzistiraju u našem današnjem društvu. Projekt sufinanciraju općina Vitez s 40 posto sredstava, nevladina organizacija Muslim Aid Association sa sjedištem u Sarajevu također s 40 posto i korisnici s 20 posto od ukupne cijene plastenika i opreme. Postotak od 20 posto, koliko će financirati pojedinačni korisnik, iznosi 630 KM. Dodijelit će se 20 plastenika. Pravo na dodjelu plastenika nemaju osobe koje su dobile donaciju iz područja poljodjelstva od općine, od mjerodavnih ministarstava, humanitarnih i drugih organizacija u posljednje tri godine. Pravo sudjelovanja nemaju ni osobe koje u svome vlasništvu ili u vlasništvu članova obitelji imaju više od 100 m2 plastenika, a također ni zaposlenici i članovi uže obitelji zaposlenika Muslim Aid Association i općine Vitez. Podnositelj prijave treba ispunjavati nekoliko uvjeta da bi prijava bila valjana – da je nezaposlena osoba ili osoba s minimalnim primanjima ili mlada osoba u dobi od 18 do 35 godina s prebivalištem na području općine Vitez, da je nositelj ili član poljoprivrednog gazdinstva u registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata FBiH, da je podnositelj zahtjeva ili član uže obitelji vlasnik ili posjednik poljoprivrednog zemljišta pogodnog za plasteničku proizvodnju ili da je poljoprivredno zemljište pogodno za plasteničku proizvodnju uzeto na korištenje ili u zakup te da se isto nalazi u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju. Potrebno je i to da postoji mogućnost navodnjavanja plastenika, da će korisnik sufinancirati 20 posto (630 KM) od nabavne cijene plastenika s dodatnom opremom, da obvezno sudjeluje u edukaciji iz oblasti plasteničke proizvodnje u trajanju od dva dana i da će dodijeljeni plastenik zadržati u vlasništvu najmanje tri godine od potpisivanja ugovora. Za dokazivanje ispunjenja svih zadanih uvjeta potrebno je priložiti čak 13 različitih isprava.

– Cilj je pomoći ljudima slabijeg materijalnog stanja da mogu osigurati sebi neku egzistenciju. U općinskom proračunu osigurano je 25.000 KM za tu namjenu. Ovo je treći put da radimo ovaj program i iskustva su pozitivna. Ljudi uglavnom uzgajaju povrće, rajčice, papriku, luk, salatu, špinat, jagode…

Na području općine Vitez imamo već nekoliko ozbiljnijih i uspješnih proizvođača koji imaju više od 500 kvadrata plastenika. Povrće ovdje može uspijevati i može se solidno zaraditi te ostvariti određena korist od jednog plastenika – kaže Muhamed Rebihić, pomoćnik općinskog načelnika za poduzetništvo i lokalni razvoj.

Povjerenstvo odlučuje Povjerenstvo za odabir korisnika kojima će se dodijeliti plastenik s pratećom opremom imenovat će općinski načelnik Marjanović. Javni poziv otvoren je do 5. kolovoza do 15 sati.

(www.vecernji.ba)

www.radiovitez.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU