15 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 rujna, 2021

YouTube uklanja govor mržnje i supremacistički sadržaj

YouTube je objavio da će ukloniti sav sadržaj koji poriče Holokaust i ostale “dokumentirane nasilne događaje”, što je veliki preokret u politici te kompanije suočene s kritikama da promovira govor mržnje i nasilje.

Mrežna usluga za razmjenu videa u vlasništvu Googlea također je najavila da će ukloniti snimke koje veličaju nacističku ideologiju i promoviraju grupe koje vjeruju u svoju nadmoć nad drugima, piše Al Jazzera.

Uz to, bit će uklonjeni profili autora videa koji se više puta usprotive novoj politici YouTubea, čak i ako je direktno ne prekrše.

‘Naučiti prepoznati mržnju’

YouTube je putem bloga razjasnio da bi nova pravila mogla utjecati i na one korisnike koji pretražuju takav sadržaj s ciljem da “nauče prepoznati mržnju te da se bore protiv nje”.

Pravila bi mogla uznemiriti zagovornike slobode govora koji tvrde da se govor mržnje ne bi trebao cenzurirati.

- Oglašavanje - youtube uklanja govor mržnje i supremacistički sadržaj

Jonathan Greenlatt, čelnik Antidifamacijske lige koja se bori protiv antisemitizma, rekao je da je ta organizacija apelirala na YouTube da promijeni pravila.

“Iako je ovo važan korak unaprijed, on nije dovoljan i nužno je uvesti još novih promjena na YouTubeu i drugim tehnološkim kompanijama kako bi se na odgovarajući način borile protiv mržnje i ekstremizma”, zaključio je Greenlatt.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima