Za ovaj posao možete dobiti platu od 24.000 evra!

Na najsevernijem ostrvu u Škotskoj, Severnom Ronaldseju, koji pripada arhipelagu Orknijskih ostrva, pojavio se neobičan oglas za posao – traže se zainteresovani pastiri koji će pošteno biti plaćeni da čuvaju retku vrstu škotske ovce – orkni.

Radi se 35 sati nedeljno, a plata je 24.400 evra mesečno. Onaj ko prihvati posao, moraće da ostane tri godine u radnom odnosu.

Kako navodi BBC, ova retka pasmina ovce pretežno se hrani algama kojih ima u izobilju na ovom ostrvcetu. Njihov apetit za algama nije samo čudno ponašanje. Preoblikovao je njihova tela i njihov stil života. U stvari, ovce su skoro jedinstvene: osim jedne vrste guštera sa Galapagoskih ostrva, one su verovatno jedine životinje na svetu koje mogu da prežive u potpunosti se hraneći morskom travom.

Osim toga, ove ovce su izuzetno retke. Sa samo 3.000 ovaca na samom Severnom Ronaldseju i 550 ženki za uzgoj na kopnu, pasmina se smatra ugroženom.

Čuvar ovaca je neophodan zato što je na ostrvu potrebno obnoviti poseban debeli zid koji čuva poljoprivredne površine od ovaca kako ih one ne bi uništile. Osim toga, zid štiti i ovce od trovanja bakrom. Iz tog razloga potrebna je osoba koja će osigurati da ovce ne skaču preko ograde, pojedu pogrešnu biljku ili zalutaju na opasne litice.

Povrh svega nabrojanog, sprečiće ovu specifičnu vrstu ovaca od parenja s drugim vrstama čime bi mogle upropastiti svoje nasleđe. Sve je to vrlo važno za ovu vrstu čije meso nosi oznaku zaštićenog zemljopisnog porekla i smatra se delikatesom. Čuvar ovčjeg nasipa, kako službeno glasi naziv pozicije, ima zadatak održavanja tog zida, a istovremeno mora da pazi da ovce ne pređu granicu tokom čitavog procesa.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU