-7.3 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  Zaključen sporazum o realizaciji Unsmoke Sarajevo murala koji prečišćava zrak

  -

  Općina Stari Grad, Grad Sarajevo i kompanija Philip Morris zaključili su danas Sporazum o realizaciji murala Unsmoke Sarajevo, prvog ove vrste u Bosni i Hercegovini, koji će biti urađen fotokatalitičkim bojama, specifičnim po tome što prečišćavaju zrak.

  Mural, koji će biti oslikan u neposrednoj blizini sarajevske Katedrale, bit će tek jedan od nekolicine murala širom svijeta, oslikanih inovativnom pro-ekološkom tehnologijom, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

  Mural će biti urađen u okviru „Unsmoke your World“ globalne inicijative kojom kompanija Philip Morris želi podstaći dijalog o manje štetnim alternativama, ali i aktivnostima koje će okruženje osloboditi ne samo od duhanskog dima, već i svih negativnih uticaja sa kojima se svakodnevno susrećemo.

  Uime Općine Stari Grad Sarajevo sporazum je potpisao općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić koji je izrazio zadovoljstvo što ovakva inicijativa kreće baš iz Starog Grada.

  – Oslikavanjem ovog murala općinu Stari Grad pozicionirat ćemo među svjetske lokacije gdje je korištena ova inovativna tehnologija. Izborom lokacije na Trgu fra Grge Martica u samom centru Sarajeva mural ne samo da će slati poruku koliko je važno da radimo na smanjivanju negativnih uticaja, nego će i doprinijeti ljepšem izgledu zgrade i lokacije na kojoj će se nalaziti – izjavio je Hadžibajrić.

  Gradonačelnica Benjamina Karić istakla je da ova inicijativa, između ostalog, doprinosi uljepšavanju zgrada i poboljšanju imidža grada.

  – Veoma je važno da pošaljemo poruku da ovaj grad može biti ljepši, čistiji i zdraviji za sve građane, kao i goste. Kao što je važno i da radimo na iznalaženju alternativnih rješenja i smanjenju zagađenosti kako bismo stvorili što ugodniju sredinu za život naših građana – poručila je Karić.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO