4 C
Sarajevo
Srijeda, 1 veljače, 2023

Zašto bračno putovanje nazivamo medeni mesec

Bračno putovanje ili medeni mesec označava tradicionalno vreme kada mladenci nakon venčanja sami odlaze na kratko putovanje kako bi proslavili svoje venčanje i romantično i u privatnosti uživali u prvim zajedničkim trenucima braka.

Bračno putovanje u modernom smislu postalo je široko rasprostranjeno početkom 20. veka kao jedan od prvih primera modernog masovnog turizma. Najpopularnija odredišta za bračno putovanje bila su francuska rivijera i Italija, a posebno turistička mesta i romantični gradovi kao što su Rim, Verona i Venecija. Tipično bračno putovanje bi počelo u noći nakon venčanja.

Međutim, u 21. veku, mnogi parovi ne ostavljaju goste već na putovanje odlaze nekoliko dana ili nedelja kasnije. Danas se bračno putovanje povezuje s egzotičnim mestima, romantičnim zalascima sunca, intimom, luksuznim hotelima i opuštenim odmorom.

A znate li odakle dolazi naziv medeni mesec? Nekoliko je različitih teorija o nastanku ovog pojma, a mi vam ih donosimo u nastavku.

1. Termin medeni mesec spominje se još u Vavilonu pre 4.000 godina, a označavao je vavilonski običaj da mladini roditelji mesec dana nakon venčanja snabdevaju mladoženju medovačom koja se tradicionalno tada pila na svadbama. Vino od meda ili medovaču mladenci bi ispijali kako bi podstakli dobru sreću u braku, a verovalo se da napitak podstiče vitalnost i plodnost.

  Pijete gorku kafu? Evo šta to govori o vama

2. Prema nekim podacima pojam medeni mesec dolazi iz podneblja severne Evrope gde su mladenci svakodnevno pili po jednu čašu medovine celi mesec. Pritom se radi o lunarnom mesecu, odnosno razdoblju u kojem Mesec prođe kroz sve svoje četiri faze. Verovalo se da ako mladi par ostane zajedno tokom prvih Mesečevih mena da će ostati zajedno do kraja života.

3. U srednjem veku med (eng. honey) je simbolizovao život bez gorčine i slatkoću braka. Govorilo se da je brak najslađi onoliko koliko traje pun mesec jer su mladenci posvećeni isključivo jedno drugome. Sve što je lepo kratko traje i stoga u tome treba znati uživati. Zbog toga je to razdoblje postalo poznato kao honeymoon (hrv. medeni mesec).

4. Germansko pleme Teutonci su održavali venčanja isključivo u doba punog Meseca. Nakon obreda mlada i mladoženja su se povlačili i napuštali porodicu i prijatelje do sledećeg punog Meseca. Tako je nastao običaj bračnog putovanja, piše ddl.rs

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU