6.6 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Zbog čega nam se događa deja vu

Deja vu (već viđeno) pojava je koja se javlja kod oko 70 posto ukupne populacije stanovništva u svijetu.

Najviše se javlja kod ljudi koji su maštovitiji, koji često putuju te kod onih koji su visoko obrazovani, navodi se u tekstu objavljenom na thehealthy.com.

Ova pojava najviše se javlja u ranoj odrasloj dobi, a opada s godinama.

Također, zanimljivo je da se javlja i kod umornih osoba koje su sklone stresu.

Psiholozi u nastavku navode iznenađujuće razloge zbog čega se deja vu još javlja:

Dugoročno i kratkoročno pamćenje

Zbog načina na koji mozak sprema dugoročno i kratkoročno pamćenje može doći do deja vu-a. To se događa kada informacija, koju naš mozak prikupi iz okruženja, zaluta i umjesto u kratkoročno pamćenje, ureže se u dugoročno, navodi Psychology Today. Na taj način, sljedeću informaciju iz kratkoročnog pamćenja može povezati sa onom koja je zalutala u dugoročno, pa tako nastaje deja vu.

Mozak pamti milisekunde

Proveden je eksperiment među studentima koji su morali zapamtiti predmete s jednog popisa da bi im kasnije bio prikazan drugi s novim predmetima. Na tom popisu, studenti su morali izdvojiti one predmete koji se nalaze i na prvom. Zaključak istraživanja isticanje je mogućnosti mozga da nepoznatu riječ učini poznatom, iako je toj novosti bio izložen tek nekoliko milisekundi.

  Ovo su najskuplje zemlje Europe, BiH na 34. mjestu

Čulne asocijacije

Saradnjom mozga i čula, smatraju stručnjaci, nastaje deja vu. To objašnjavaju činjenicom da mozak neprestano traga za smislom, pa se nerijetko događa da, osim direktnih podražaja, koristi i druga čula. To pak znači da mozak izložen poznatom mirisu pretpostavlja da je čitava ta situacija poznata, odnosno nastane deja vu.

Zamišljene situacije

Ukoliko prije spavanja u glavi smišljate razne scenarije, može se dogoditi da, ukoliko kasnije stvarno dođe do te situacije, mozak to označi kao poznato. U tom slučaju, mozgu ne trebaju vanjski podražaji kako bi kreirao deja vu, već ga kreirate vi sami – objašnjava dr. Kathleen McDermott.

(FAKTOR)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU