ZENICA: Provedeno testiranje na HIV na Medicinskom fakultetu

Danas je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici provedeno testiranje na HIV u organizaciji BoHeMSA – Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini, Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice u Zenici i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za sve zainteresovane studente i studentice.

Prvi decembar obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Preciznih podataka o broju oboljelih od ove bolesti u Bosni i Hercegovini nema zato što zaražene osobe, zbog predrasuda i stigmatizacije u društvu, ne traže pomoć na vrijeme.

Cilj jeste da se skrene, odnosno podignemo svijest naše javnosti o prevenciji spolno prenosivih bolesti, načinu zaštite i u krajnjem slučaju rizične skupine kako da se testiraju od ove bolesti“, rekla je doktorica Elma Kuduzović, specijalista, rukovodilac Odjeljenja za promociju zdravlja i prevenciju bolesti pri Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Mi, kao kliničari, koji radimo sa HIV pozitivnim pacijentima uključujemo se redovno u programe prevencije. Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a i svake godine postoji tema kojom se obilježava taj dan. Ove godine je to da se vodstvo prepusti zajednici i tako da se zaista svi moramo uključiti u taj program i pridružiti se ciljevima Svjetske zdravstvene organizacije a to su zapravo i radikacija virusnih hepatitisa i HIV/AIDS-a“, rekla je doktorica Nadira Zahirović, specijalizantica infektologije Odjela za infektivne bolesti kantonalne bolnice Zenica.

Inače cilj nam je danas da na zanimljiv način dopremo do mlađe populacije to jeste sudenata medicine kako bismo ih malo infromisali o HIV-u i osnovnim nekim preventivnim stvarima kako bi zaštitili to svoje spolno zdravlje“, rekla je Mahira Ibreljić, studentica šeste godine Medicinskog fakulteta i članica lokalnog komiteta BoHeMSA – Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini

Prema Protokolu Savjetovanja i testiranja na HIV poželjno je da osoba koja živi sa HIV-om sama obavijesti svog partnera o rezultatu testa, odnosno o svom HIV statusu. Ako ta osoba ne kaže svom partneru i ako se ne postigne saglasnost sa savjetnikom da savjetnik to uradi bez obzira na različite prakse (u različitim državama), u Bosni i Hercegovini je jasno regulisano da savjetnici nemaju pravo da obavještavaju partnere o HIV pozitivnosti njihovih partnera. Povjerljivost informacije je zagarantovana na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH. (T. B.)

foto: zenicainfo.ba

The post ZENICA: Provedeno testiranje na HIV na Medicinskom fakultetu appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU