10 SAVJETA ČUVENOG JAPANSKOG LJEKARA ZA DUGOVJEČNOST Ako ih primijenite, samo provjerite holesterol, glukozu i krvni pritisak

Čuveni japanski ljekar, dr Šigeaki Hinohara, preminuo je 2017. godine u 105. godini. Bio je stručnjak za dugovječnost, napisao je bestselere o njoj, a do posljednjih dana života obavljao je operacije i bavio se jogom. Njegovi savjeti su cijenjeni širom svijeta, a smatrao je da rad, a ne hrana i spavanje, čoveku daje energiju i volju. Ovo su 10 njegovih principa za dugovječnost:

Trening mozga

Doktor Šigeaki je vjerovao da je razvoj kognitivnih sposobnosti jedan od najefikasnijih načina za smanjenje rizika od nastanka demencije. Govorio je da upravo čitanjem knjiga, posebno od malih nogu, može da se uspori proces senilne demencije. Šigeaki Hinohara je takođe verovao da je trening mozga jedan od glavnih uslova koji će vam pomoći da doživite sto godina.

Smijte se više

Dugovječni japanski ljekar vjerovao je da dobro raspoloženje i pozitivan stav mogu da učine čuda. Smijeh, po njegovom mišljenju, može da produži godine života i da se izbori sa raznim tegobama – migrenama, kašljem, pa čak i bolovima u zglobovima. Šale na svoj račun su takođe korisne, govorio je ljekar.

Ne razmišljajte o prošlosti

Hinohara je savjetovao da se nikada ne zadržavate na prošlosti, već da živite u sadašnjosti. Po njegovom mišljenju, sjećanja na koja se čovjek stalno poziva, ne razvijaju se. Uporedio je okretanje misli ka prošlosti sa čitanjem iste knjige u krug. U životu treba da postoji raznolikost. Naučite nove stvari i živite u sadašnjosti, savjetovao je japanski stogodišnjak.

Povežite se sa mladima

Mladi žive u sadašnjosti, njih prošlost ne zanima toliko. Ne razmišljaju tako često ni o budućnosti, već uživaju u trenucima ovdje i sada. To je lepota života, rekao je dr Hinohara i savjetovao da slijedite primjer mladih kojima „sijaju oči i koji još uvijek imaju dovoljno optimizma“.

Pratite svoju težinu i zdravlje

Japanski ljekar je savetovao sve svoje kolege, pa i pacijente, da pažljivo prate promjene u svom tijelu. Da bi olakšao analizu parametara, predložio je da se napravi sveska za preglede u kojoj bi ljudi trebalo da zapisuju nivoe holesterola, glukoze u krvi, krvnog pritiska i težine.

BONUS VIDEO:

10 SAVJETA ČUVENOG JAPANSKOG LJEKARA ZA DUGOVJEČNOST Ako ih primijenite, samo provjerite holesterol, glukozu i krvni pritisak appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU