2 C
Sarajevo
Subota, 4 veljače, 2023

11 načina da otkrijete lažova, ne zadržavajući pogled na njemu duže od minuta

Prema statistici, oko 90% informacija koje primamo, zasniva se na gestovima sagovornika.

Nesvjesno čitamo položaj tijela i na osnovu ton glasa naslućujemo njegovo raspoloženje.

Takođe smo u stanju da samo na osnovu gestova donesemo manje-više pouzdan zaključak o tome da li osoba sa kojom razgovaramo laže.

Femina se upoznala s radovima Alana Piza, Lilijan Glas i drugih poznatih psihologa i odabrala za vas 11 najčešćih gestova svojstvenih lažljivcima.

1. Širom otvara oči

11 načina da otkrijete lažova, ne zadržavajući pogled na njemu duže od minuta

Psiholozi tvrde da lažovi ne mogu da dugo održe kontakt očima.

Međutim, ako osoba svjesno laže i trudi se da po svaku cijenu odbrani svoju laž, trudiće se da sagovornika gleda pravo u oči, kako bi stvorila atmosferu povjerenja.

Lažljivca odaje velika napetost očnih mišića, koja nastaje usljed toga što savladava želju da skrene pogled. Zbog toga lažovi često širom otvaraju oči.

2. Ispravlja ramena i podiže bradu

Ako se neko iznenada ispravi ili podigne ramena dok nešto priča, to govori o njegovoj unutrašnjoj neuverenosti u svoje riječi. Isto važi i za položaj glave: podizanjem brade, čovek podsvjesno pokušava da svojim riječima da veću težinu, a sebi – autoritet.

3. Oblizuje ili grize usne

11 načina da otkrijete lažova, ne zadržavajući pogled na njemu duže od minuta

Policajci ovaj efekat nazivaju „vatom u ustima“. Osobi koja mora da laže, iz časa u čas je sve teže da govori, zato što joj se suše usta.

To je lako objasniti: autonomni nervni sistem pod stresom smanjuje lučenje pljuvačke. Ako toj osobi ponudite vodu, najverovatnije će piti u velikim gutljajima.

4. Ograničavanje pokreta

Poznato je da nemirni gestovi ili prebiranje sitnica po rukama često ukazuju na to da čovjek nešto krije. I obrnuto: svjestan da laže, on može da svjesno ograniči svoje pokrete, trudeći se da ostane miran.

5. Upire u vas kažiprstom

11 načina da otkrijete lažova, ne zadržavajući pogled na njemu duže od minuta

Pokazivanje prstom smatra se jednim od najagresivnijih gestova. Ako čovjek na postavljeno pitanje odgovori na takav način, on pokušava da skine krivicu sa sebe, glumeći pravedni gnev.

  Mačka je zahvalan kućni ljubimac: Pet razloga zašto da se odlučite za nju!

To je znak ljutnje i žestoke odbrane – time lažov uvjerava svog tužioca da nije u pravu.

6. Naginje glavu u stranu

Još je Čarls Darvin primijetio da ljudi, kao i životinje, naginju glavu u stranu kad se iznenada i jako za nešto zainteresuju.

Pokušavajući da dobije na vremenu, kako bi pronašao odgovor na neugodno pitanje, čovek refleksno imitira zanimanje za sagovornika pomoću ovog pokreta, da bi prikrio svoje prave namere.

Onaj ko je postavio pitanje, podsvesno opaža ovaj gest i postaje lojalniji prema prevarantu.

7. Povlači okovranik i češe se po vratu

11 načina da otkrijete lažova, ne zadržavajući pogled na njemu duže od minuta

Vrat je jedan od slabo zaštićenih delova našeg tijela. Predosjećajući opasnost, mnogi počinju da povlače okovratnik (posebno ako je zategnut i otežava disanje), da bi došli do vazduha.

Takav gest se objašnjava željom da se oslobodimo laži i osetimo slobodno.

Ništa manje uobičajen gest je češanje po vratu. Obično izgleda kao da se ta osoba zamislila nad vašim pitanjem. Na jeziku gestova, to doslovno znači: nisam siguran da se slažem s vama.

8. Pokriva osetljive delove tela

11 načina da otkrijete lažova, ne zadržavajući pogled na njemu duže od minuta

Grudi, stomak, intimna mjesta – to su dijelovi tela koje čovjek pokušava da sakrije kada osjeća zabrinutost.

Za takav gest postoji fiziološko objašnjenje: kada je vegetativni sistem pod stresom (a laganje je uvijek stres), on daje signal za kontrakciju trbušnih mišića, što može izazvati čak i bolne grčeve.

9. Drži se za čvrste predmete

Onaj ko laže, nesvjesno se osjeća ranjivo i pokušava da ojača svoju poziciju na sve moguće načine, uključujući i fizički.

Može se držati za zid, sto, stolicu ili bilo koju drugu čvrstu površinu jer mu to pomaže da se osjeća bezbijedno.

  Ljudi su u karanteni slikali svoje najgore kulinarske promašaje, evo najsmješnijih primjera

Takvo ponašanje je sasvim prirodno: još u djetinjstvu naučimo jednostavnu istinu – da bismo izbjegli opasnu situaciju, treba da se negdje sakrijemo.

10. Iznenadno uljepšavanje

Takvo ponašanje je svojstveno prije svega djevojkama: popravljaju kosu, brišu nepostojeće čestice šminke iz uglova očiju ili uvijaju pramen kose oko prsta. To im pomaže da postignu unutrašnji mir i odvrate misli od spoljašnje prijetnje.

11. Neznatno okretanje od sagovornika u stranu

Kada s nekim razgovaramo, možemo da ga ne gledamo u lice, iako smo tijelom stalno okrenuti prema njemu. To govori da smo otvoreni za komunikaciju.

Ukoliko je sagovornik malo okrenut u stranu, on nesvjesno pokušava da iz vidnog polja ukloni objekat koji mu stvara nelagodnost.

Bonus: šta da radite kad ne vidite sagovornika jer razgovarate telefonom

Lažovi često gutaju fraze i govore promuklo. Što je glas grublji, skloniji smo da mu vJerujemo. Osoba koja želi da slaže, svJesno ili nesvjesno snižava ton svog glasa. To je kompenzacija: laž koja nema osnovu kompenzuje se tvrdim, promuklim tonom.

Lažljivac će progutati kraj fraze ili početi da govori tiše. Razlog tome je osobenost disanja: potreba da obmanjuje uzbudi čovjeka, ponestane mu daha i on naprosto nema dovoljno vazduha da jasno dovrši izraz.

Imate li sopstvene načine da utvrdite da li vas neko laže ili govori istinu?

Izvor: uspesnazena

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU