Razgovor sa predsjednikom NK Stupčanica/ Degirmendžić: Stvaramo ekipu i infrastrukturu za igranje u višem rangu

Olovo, grad budućnosti, ima i svoje sportske junake, a na koje su ponosni svi žitelji ove prelijepe i pitome čaršije.

Naime, svi u Olovu, od 7 do 77 godina vole i žive za Olovsku „svetinju“, ekipu NK Stupčanica koja je, iako debitant u drugoj ligi-centar, ostvarila fantastične rezultate u upravo završenom jesenjem prvenstvu, a gdje su završili na visokom trećem mjestu sa 29 osvojenih bodova, a pri tom su najefikasnija ekipa u ovoj ligi sa čak 44 postignuta zgoditka, a njihov rasni strijelac,olovska „haubica“ Fijad Mehanović najbolji je strijelac lige sa čak 21 postignutim golom.

Svi u ovom pitomom gradiću slažu se da za izuzetne rezultate ovog kluba, pored sjajnih igrača, zasluge pripadaju i agilnoj upravi kluba, a na čijem čelu je neumorni sportski radnik, vispreni Predsjednik kluba Semir Degirmendžić. Sa predsjednikom smo porazgovarali o brojnim stvarima, u i oko kluba, igračkom kadru, trenerima, sponzorima kluba, planovima za budućnost, infrastrukturi na stadionu „Danac“…

# Predsjedniče, od kada ste u klubu i šta možete reći o tom vremenu i urađenom za NK Stupčanica?

-Kao da je bilo jučer, a u klub na funkciju predsjednika kluba došao sam 27. septembra 2012. godine a jedini motiv bio mi je, da zajedno sa ostalim članovima uprave, pokušamo napraviti klub o kome će se pričati, kako o igri ekipe,tako i fer i sportskom ponašanju naših igrača, gostoprimstvu prema gostujućim ekipama, službenim licima. Nakratko sam, jednu godinu (2014.god. op.aut.) napustio klub, ali sam vrlo brzo ponovo se vratio i sa svojim saradnicima sjeo i dogovorio viziju kluba u budućem periodu. Ispali smo iz druge lige i zaigrali u Kantonalnoj ligi ZE-DO kantona. U tim danima svjesno smo išli na rad sa omladinskim kategorijama u klubu, to nam je bio prioritet ali nismo zapostavili ni rad seniorske ekipe.Te prve sezone u drugu ligu je ušao tim iz Kosove,a da bi već naredne sezone 2018/19 naš klub na dominantan način osvojio titulu prvaka Kantona i izborio plasman u drugu ligu FBiH-centar. U toj takmičarskoj sezoni osvojili smo i Kup ZE-DO kantona, pobijedivši u finalu iskusnog drugoligaša, ekipu Moševca, a što je bio dvostruki uspjeh i naslov pobjednika, a što je sigurno veliki rezultat za naš kolektiv, a na šta smo mi ponosni. Ovu sezonu u drugoj ligi završili smo na odličnom trećem mjestu, za svoje igre na svim stadionima dobijali smo salve aplauza na otvorenoj sceni za ono što su prikazali naši igrači u svakom meču i protiv svakog rivala, a to je najbolji pokazatelj rada u našem kolektivu, u kome svako radi svoj posao (trener, igrači, uprava) na najbolji način.

# Koju riječ o igračkom kadru i planirateli nova pojačanja u zimskom prelaznom roku?

-Sigurno da smo svi u klubu i samom gradu ponosni na naše igrače.Ekipa je spoj mladosti (Kadrić, Merdan, Kopić, Hadžiabdić, Biogradlija, Kljajić…) i iskustva (Karamović, Ahmetspahić, Bešlija, Čilić, Karahmetović, Mehanović…) i oni su u ovoj sezoni pokazali svoj neupitan kvalitet a koji je protkan borbenošću, požrtovanjem, htijenjem a što je polučilo njihove odlične rezultate. Sigurno da u ovim igračima ima još znanja, snage, volje zajoš bolje partije i oni će to demonstrirati u nastavku proljetnog prvenstva. Mi u dogovoru sa našim stručnim štabom, planiramo dovesti tri,četiri igrača zimus, a već je naš član ovih dana postao igrač drugoligaša Radnika, Senad Selimović koji je prošao školu fudbala u Akademiji FK Sarajevo i sa kojom je bio juniorski prvak naše zemlje. Sigurno da će angažovanje tih novih, kvalitetnih igrača, još više pojačati konkurenciju za prvih jedanaest a što će biti garancija naših uspješnih igara u nastavku prvenstva.

# Šef vašeg stručnog štaba je sigurno najstariji sportski trener u regionu u svim sportovima, osamdeset trogodišnji „mladić“ Ahmet Degirmendžić?

-Tu ste u pravu sto posto. Naš glavni trener, iako u poznim godinama, izuzetno upravlja kormilom našeg nogometnog broda i postiže sjajne, respektabilne rezultate. Iza njega su decenije njegovog trenerskog rada u brojnim klubovima (Goražde, UNIS, Kozara, Ozren…) i on to svoje neprocijenjivo trenersko znanje i iskustvo na najbolji način prezentuje u radu sa našom ekipom. Svi u klubu smo prezadovoljni tim njegovim znanjem i rezultatima koje ostvaruje sa našom ekipom. Od njega imaju šta naučiti treneri naših omladinskih selekcija, a on to njima sa velikim žarom prenosi i demonstrira.

# Osim rada sa prvim timom puno ulažete u omladinske selekcije u klubu?

-Da, puno smo angažovani i dosta smo radili u formiranje omladinskih sekcija(cicibani,pioniri,kadeti,juniori) a kojih ima oko 180 aktivnih članova u tim selekcijama.Sa njima rade stručni, edukovani kadrovi iz našeg kluba i oni već sada postižu zapažene rezultate u prvenstvu i na brojnim turnirima širom naše zemlje. Osim tog sportskog aspekta cilj nam je, da u današnje „turbulentno“ vrijeme, te dječake sklonimo sa ulice,udaljimo ih od raznih poroka, stvorimo dobre učenike i zdrave članove društva koji će sutra postati vrsni majstori, inženjeri, radnici…

„ Takođe ulažete i u infrastrukturu na stadionu na kome igraju nogometni „pjesnici“ iz Olova?

-Svjesni smo da bez adekvatne infrastrukture nema ni pravog napretka rada i života kluba.Dosta smo uradili na samom travnjaku koji je sada u izvanrednom stanju, zatim uradili smo veliku tribinu na jednoj strani igrališta, ogradi oko stadiona. U narednom periodu u planu nam je izgradnja tribine i na drugoj strani igrališta,već smo potpisali ugovor sa Federalni ministarstvom za sport o dodijeli 7 hiljada KM a i općina Olovo će takođe učestvovati, da se taj projekat uradi u što skorije vrijeme,isto kao i naša poslovna zgrada na stadionu, u kojoj se nalaze svlačionice za ekipe i sudije.

# Kakva je saradnja sa lokalnim organima vlasti?

-Moram istaći da klub ima veliku podršku od grada na čelu sa načelnikom općine Đemalom Memagićem. U svakom projektu koji doprinosti našim još boljim rezultatima,boljoj infrastrukturi na našem stadionu na lokalitetu „Danac“ načelnik je tu, da zajedno sa svojim saradnicima, da svoj ne mali doprinos. Bez njegove pomoći dosta toga ne bi bilo urađeno i klub mu se zahvaljuje na svemu.

# Klub također ima veliki broj prijatelja i sponzora kluba?

-Tako je i moram reći da smo zadovoljni saradnjom, a nada se i oni sa nama,sa velikim brojem sponzora i prijatelja kluba. Tu su Općina Olovo, zatim renomirana kuća sportske opreme „Legea“ sa kojom smo ovih dana potpisali ugovor o opremanju svih naših selekcija zimskim jaknama, dresovima i opremom za treniranje i igranje mečeva, a biće otvorena i prodavnica u kojoj će naši navijači moći kupiti naše dresove, trenerke, jakne sa znakom ove kuće. Zatim tu su firma „Alma-Ras“ Olovo, “Otrant-Šped“ Visoko, hotel „Akvaterm“ Olovo, ,BiH POŠTA, BH Telekom, SRC „Ajdinovići“ Olovo… i mnoge druge firme i organizacije kao i pojedinci koji su uvidjeli naš kvalitet i ispravnost ulaganja u naš klub.

# Moramo spomenuti i vaše frenetične i odane navijače?

-Prvo želim da se zahvalim i čestitam našim vjernim navijačima na velikoj i vatrenoj podršci našem klubu na svim domaćim i gostujućim mečevima. U prosjeku naše domaće utakmice gleda 350 naših navijača, dok na svakom gostovanju uz klub ide najmanje njih 50, koji svojim bodrenjem i navijanjem daju dodatnu snagu našim igračima i koji su dvanesti igrač našim igračima na travnjaku. Mi smo od oktobra prikupili od članskih karata preko tri hiljade KM jer oko 180 naših navijača kupilo je te članske, sezonske ulaznice a što pokazuje koliko ljudi u Olovu vole svoj klub i cijene naše uspjehe.

# Za kraj, kakvi su planovi NK Stupčanica u narednom periodu?

-Mi smo svjesni svega što je vezano za naš klub i trenutka u kome se sada nalazimo. U nastavku sezone želimo igrati još bolje,atraktivnije,efikasnije… sezonu završiti pri vrhu tabele, a pri tome afirmisati što više naših mladih igrača, a da neko od ovih iskusnijih svojim igrama privuče pažnju nogometnih stručnjaka. U dogledno vrijeme,kad budu ispunjeni mnogi uvjeti po pitanju infrastrukture i igračkog kadra, želja nam je da zaigramo i u višem rangu takmičenja-Prvoj ligi FBiH, jer ljubitelji nogometa u Olovu zaslužuju da gledaju u svom gradu Bratstvo, Orašje, GOŠK, Jedinstvo, Tošk… No mi idemo korak po korak,ništa ne želimo preko noći na silu jer hoćemo da iza naših rezultata stoji mukotrpan i kvalitetan rad svakog člana u klubu.

27.novembar, razgovarao i snimio Rešad MAMELA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU