25 C
Sarajevo
Utorak, 28 lipnja, 2022

  Pogledajte sarajevske Plave beretke u akciji: U torbici muškarca pronašli 20.000KM

  Pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, uz kolege iz Jedinice za specijalističku podršku, predstavljaju elitu policije u bh. prijestonici. S plavim beretkama, po čemu su prepoznatljivi kod raje piše avaz.

  Opis pljačkaša

  U bazi u Nahorevu, gdje su izolirani od ostalih policijskih formacija u Sarajevu, šef im raportira da drže oči otvorenima, jer se u tim trenucima aktivno tragalo za Mahirom Kuldijom koji je ranio ženu na Baščaršiji te razbojnikom koji je u Novom Gradu pokupio više od 10.000 KM. Uz potjernicu za Kuldijom, šef im daje i opis pljačkaša pa možemo krenuti na ulice šehera.

  Naši domaćini nemaju teritorijalnog ograničenja u Kantonu Sarajevo i mogu patrolirati gdje im je volja. Istina, u našoj smjeni bili su prvenstveno zaduženi za općine Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo, odakle su preuzeli i radioveze. Dok slušamo pozive za manje ili rutinske intervencije, vozimo se u pravcu Lapišnice i razgraničenja s Republikom Srpskom. U povratku obilazimo i šetalište na Bembaši, ali, izuzev ljubavnih parova u zamagljenim vozilima, ne zatječemo nikoga.

  • češljanje automobila
   Češljanje automobilaFoto: (M. Tabaković)

  Nastavljamo patrolirati glavnom saobraćajnicom, obilazimo naselje Hrasno, gdje potom policajci prave punkt. Sve je uredno pa idemo na Tranzit. Skrećemo u Novopazarsku ulicu, gdje policajci često susreću svoje stare znance. U zaustavljenom Golfu zatječemo dvojicu muškaraca. Policajci prvo češljaju vozača i suvozača, a potom detaljno pregledaju i vozilo. Čak su tražili od vozača da otvori i haubu, gdje dileri često imaju štek za drogu. I ovog puta ništa nije bilo sporno.

  Vraćamo se na Tranzit pa se penjemo na Hambinu Carinu. Ispred nas Golf se kreće neuobičajno brzo pa policajci pale rotacije. Nema problema pa nastavljamo s kontrolama. Ovog puta pažnju policajaca privukli su mladići pored Škoda Fabije. Ugledavši nas, palili su pa gasili svjetla… Ponovo slijedi detaljan pregled. Kod vozača u torbici zatekli su oko 20.000 KM. Policajce interesira porijeklo novca, a vozač im se pravda da je digao kredit. Nakon što im je predočio papire da je digao kredit, nastavljamo dalje.

  Ponovo smo na Tranzitu. Idemo za BMW-om. Nakon kontrole vozača, suvozača i automobila, utvrđeno je da nema ništa nedozvoljeno. Spuštamo se u grad, patroliramo od Baščaršije, preko Vječne vatre, pa sve do Pofalića. Obilazimo i Velešiće. Ukratko, skoro svaki ćošak Sarajeva smo obišli.

  Miris marihuane

  Monotoniju i ugodno ćaskanje s policijom prekida vozač Passata koji je jurcao… Ponovo se pale rotacije. Vozač se pravda da je žurio, jer kasni kući. Uz upozorenje pušten je da nastavi s vožnjom. Na koncu nailazimo na parking u blizini Hitne pomoći, gdje zatječemo nekoliko mladića.

  • nisu bili pošteđeni ni motociklisti
   Nisu bili pošteđeni ni motociklistiFoto: (M. Tabaković)

  Iskusni policajci osjete miris marihuane pa slijedi detaljan pregled. Pregledaju i obližnji asfalt, ali očigledno da je neko ranije ispušio džoint.

  Zaustavljeni i motociklisti

  U blizini Predsjedništva BiH zatječemo motociklistu s kolegom. Policajcima je to čudno za ovo doba godine, a nije tajna da razbojnici često upravo maskirani s kacigama na glavama idu u svoje pljačkaške pohode.

  Tako je nedavno opljačkana i banka u naselju Hrasno. Međutim, ovog puta je sve bilo čisto.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU