31. godišnjica 105. brigade: Održan historijski čas za učenike osnovnih škola sa Centra

Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade u saradnji sa Službom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar organizovao je historijski čas za učenike osnovnih škola sa Centra.

Nastavnica historije Samira Numić-Okanović, kao nosilac aktivnosti, je učenicima starijih razreda osnovnih škola sa Centra kroz prigodnu prezentaciju, recitovanje i muzičke izvedbe učenika ukazala na značaj i doprinos ove brigade u odbrani tokom opsade grada Sarajeva za vrijeme agresije na našu domovinu u periodu 1992.- 1995. godine. 

Učenici su ovom prilikom saznali kako su hrabri borci ove brigade učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva, kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz redove brigade prošlo je 7.000 boraca, od kojih je 317 poginulo i 2.000 ranjeno. Kako bi se sačuvala uspomena na herojski put ove brigade i njene borce, odlukom Općinskog vijeća Centar iz 1998. godine 18. februar je utvrđen kao Dan 105. motorizovane brigade i obilježava se svake godine.

Izvor: Općina Centar

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU