40. rođendan škole „Skender Kulenović“, zasađene prve sadnice jabuke u školskom voćnjaku

U OŠ „Skender Kulenović“ uz bogat kulturni i zabavni program obilježena je 40. godišnjica postojanja ove obrazovne ustanove.

Načelnik Semir Efendić sa jednom od učenica ove škole zasadio je sadnicu jabuke u školskom dvorištu koja predstavlja „drvo prijateljstva“ i simbol budućeg rasta i razvoja, podrške i nastavka saradnje između lokalne zajednice i škole.

40. rođendan škole „skender kulenović“, zasađene prve sadnice jabuke u školskom voćnjaku

Direktorica OŠ „Skender Kulenović“ Elvedina Begić je govorila o važnosti godišnjice škole, o njenom razvoju kao i aktivnostima koje su planirane povodom ovog jubileja.

Danas smo svečano otvorili lift, s obzirom da imamo 25 učenika sa poteškoćama. Lift nam je bio potreban, tako da je Minstarstvo za odgoj i obrazovanje KS finansiralo taj projekat i danas smo ga svečano pustili u rad. Drugi projekat kojem ste svjedočili jeste da počinjemo sa školskim voćnjakom. Zasadili smo četiri sadnice jabuke, a nakon ovoga imamo svečani program. Jako smo uzbuđeni i nadamo se da ćete uživati dok budete gledali ovaj program. Naša škola ima 987 učenika raspoređenih u 38 odjeljenja“, izjavila je direktorica Elvedina Begić.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović prisustvovali su danas obilježavanju Dana škole OŠ “Skender Kulenović” na Dobrinji.

U okviru ovog događaja, u rad je pušten lift za djecu s poteškoćama u kretanju. Iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu, s pozicije Ministarstva za odgoj i obrazovanje, osigurano je 64.500 KM za ugradnju ovog lifta. Također, uz podršku Ministarstva, u proteklom periodu, u ovoj osnovnoj školi završena je sanacija i opremanje kabineta za Biologiju, Hemiju i Fiziku, dok su tokom 2022. i 2023. godine školi isporučena 32 nova računara i 20 SSD diskova za kabinete Informatike.

Premijer Uk danas je izjavio da primjer OŠ “Skender Kulenović” oslikava opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo da ulaže u obrazovanje. Podsjetio je da se u infrastrukturu ulažu milionski iznosi, da se kroz povećanje plaća i edukacije ulaže i u kadrove u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju. Naveo je i besplatne udžbenike za učenike, besplatne karte za javni prijevoz, te niz drugih programa i aktivnosti kojima Vlada KS poboljšava stanje u ovoj oblasti.

“Prepoznajemo potencijal u našim učenicima i nastavnicima, tako ćemo nastaviti i u narednom periodu”, poručio je premijer Uk.

40. rođendan škole „skender kulenović“, zasađene prve sadnice jabuke u školskom voćnjaku
40. rođendan škole „skender kulenović“, zasađene prve sadnice jabuke u školskom voćnjaku

Ministrica Hota-Muminović zahvalila je kolektivu škole, roditeljima i učenicima koji, kako je navela, zadužuju one koji su na funkcijama da im osiguraju najbolje uslove za učenje i rad.

“Ovo je simbolično, ja bih rekla, u moru drugih projekata i nikako ne može biti razlog da stanemo, već je ovo povod da samo idemo naprijed. Konstantno radimo, uvijek ima malih dionica koje treba preći kako bi se stalno unapređivale prilike za razvoj”, poručila je ministrica Hota-Muminović.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU