5 načina da spustite krvni pritisak bez lijekova

Ovih 5 načina snižava krvni pritisak, bez da uzimate lijekove:

Hladna voda

Najbrži, najefikasniji i najlakši način za smanjenje pritiska je upotreba hladne vode. Kad kažemo upotreba, mislimo i na konzumaciju, ali i kupke koje pomažu. U hladnu vodu možete potopite noge, ruke, umiti se, istuširati, a sve to pomaže kako biste uranotežili krvni pritisak. Ako ne postoji način da se cijeli istuširate, onda stavite unutrašnju stranu nadlaktica pod mlaz hladne vode. Držite tako 2–3 minuta. Ako ste u mogućnosti, možete hladiti ruke čak do laktova, a svakako i osvježite lice.

Čaj od mente

Takođe, da biste smanjili pritisak, možete piti čaj od mente ili mineralnu vodu sa medom i limunovim sokom. Čaša ovog pića će vratiti pritisak u normalu za 20 minuta. Pritisak bi trebalo da padne za 15 – 20 jedinica.

Kupka za ruke

Treći način je da napravite hladnu kupku za ruke. Temperatura vode treba da bude 45 stepeni, a ruke držite potopljene najmanje 10 minuta.

Ako vam je pritisak skočio, pokušajte da se opustite

Zadržite dah na svakom izdahu 8 – 10 sekundi, ponovite 3 minuta. Ovo će pomoći da se vrijednosti smanje na 30 jedinica.

Čaj od valerijane

Čim osjetite da se pritisak počeo mijenjati i da raste, nemojte da paniče. Lezite na krevet, popijte čaj od valerijane ili neke druge umirujuće biljke. Ako imate cveklu u kući, iscijedite sok i popijte, ovo je još jedan dobar način da snizite pritisak.

BONUS VIDEO:

5 načina da spustite krvni pritisak bez lijekova appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU