5 stvari na koje trebate obratiti pažnju kod kupovine video nadzora

Provala u stan ili kuću je jedna od onih stvari o kojima ne volimo često razmišljati. Ipak statistike i izvještaji pokazuju da je učestalost provala i krađa na Balkanu stalno u porastu

Upravo iz ovih razloga, važno je da se na vrijeme pobrinemo za zaštitu i osiguranje imovine od raznih rizika. Određene mjere zaštite u našoj kući, stanu, vikendici ili biznisu kojeg vodimo sačuvat će ono najvrednije što posjedujemo.

Sistemi video nadzora veoma su popularni u današnje vrijeme i sve se više koriste. Imaju široku primjenu, kako kod kuće tako i na radnom mjestu, a sve u cilju postizanja visokog stepena sigurnosti. 

Postavljanjem kamera u prostorije koje želite zaštititi dajete do znanja svima kako je vaš objekt pod pojačanim nadzorom.

Prednost video nadzora može se ogledati i za unaprijeđenje vašeg biznisa. Ako vas zanima tip kupca koji dolaze u vaš objekat, koliko se zadržavaju, koja su im interesovanja za vaše proizvode, sve su to informacije čijom analizom možete dobiti jasniju sliku kako da poboljšate vašu prodaju ili uštedite novac.

video nadzor
video nadzor

Zato je veoma važno da prilikom odabira opreme za video nadzor birate kvalitetu, jer je ovo investicija koja se ne mijenja tako brzo, a kvaliteta snimke nekada može biti od velike koristi.

Pogledajte 5 stvari na koje trebate obratiti pažnju kod kupovine video nadzora.

1.   Rezolucija

Jedna od važnijih osobina kada biramo kameru jeste njena rezolucija. Danas među najpopularnije svakako spadaju 1080p FullHD i 4K.  Svaka ima svoje prednosti i mane, zato dobro se raspitajte. 4K rezolucija pruža korisniku snimke sa dosta jasnijim detaljima, ali one zauzimaju i puno prostora za pohranu i zahtjevaju bržu internet konekciju. Isto tako, 1080p FullHD rezolucija kamere može pružiti korisniku veoma zadovoljavajući kvalitet snimke sa dovoljno kvalitetnih informacija.

2.   Noćno snimanje

Ako pak želite da imate video nadzor non stop, 24 sata, sedam dana u sedmici, preporuka je da vaš izbor onda budu kamere sa funkcijom noćnog nadzora ili sa funkcijom infracrvenog svijetla koje provalnici ne mogu da primjete. Također, dobra opcija su i kamere sa LED svjetlima koja se upale kada se nešto ili neko pomjera u prostoru. 

3.   Senzor pokreta

Kao i što samo ime kaže, senzor pokreta šalje upozorenje svaki put kada zabilježi neka kretnja na nadziranom području. Bez obzira radi li se o nekoj životinji, prijatelju ili o lopovima, zahvaljujući senzoru za pokrete, vi ćete uvijek biti upozoreni da se nešto događa. Vaše je samo da obratite pažnju u kojem vidnom polju želite da se detektiraju pokreti. Neke kamere detektiraju pokrete u vidnom polju od 90°, neke od čak 270°.

4.   Korištenje aplikacija

Ako ste neko ko voli sve imati na svom mobilnom telefonu, odaberite video nadzor sa podrškom za razne aplikacije koje možete instalirati na svom računaru, telefonu, tabletu ili drugim mobilnim uređajima. Svakako, prije kupovine provjerite da li video nadzor možete spojiti na vaše uređaje. 

Trenutno svjetski lider u nadzornim kamerama je firma HikVision čije kamere su veoma kvalitetno i povoljno rješenje za video nadzor koje prije svega nude kvalitet i mogućnost korištenja raznih aplikacija.

Ako se nalazite u Srbiji, najveći distributor HikVision kamera je Eurovik, pronađite njihov online shop eurovik.rs i odaberite video nadzor po vašoj volji. Pored HikVision kamera, nude i veliki izbor Dahua kamera. Svakako, uz njihovu stručnu pomoć dobit ćete najbolja rješenja za video nadzor.

5.   Pohranjivanje podataka i video zapisa

Ovisno o modelu potrebna vam je i veličina prostora za pohranu snimaka. Većina kamera ima planirano spremište podataka koje se pohranjuju u Cloud- u. Svakako, preporuka je da imate što više prostora za pohranu podataka. Svakako pouzdanost pružaju NVR rekorderi kako bi sve ostalo zapisano i na sigurnom.

Stručnjaci preporučuju da izbjegavate korištenje wireless kamere ili kamere sa SD karticom jer može doći do prekida prenosa ili snimanja podataka usljed nestanka električne energije i drugih nepredviđenih situacija. Čak i do krađe same kamere.  Pouzdana kombinacija su PoE kamere sa PoE switchom ili sa dodatnim UPS napajanjem. 

Kada se odlučite koja je to vrsta video nadzora koju vi želite, možete sve naručiti putem interneta, jeftinije je i štedi vrijeme i živce.  

Veliki izbor opreme za nadzor, od jeftinijih kućnih varijanti do profesionalnih rješenja potražite na nekim od web shopova za elektroniku kao www.eurovik.rs i iznenadit ćete se koliko veliki izbor elektronike nudi, od video nadzora do LED asortimana.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU