59 SLUČAJEVA, 7 KRITIČNIH!/ Misteriozna bolest u Kini

Misteriozna bolest od koje je oboljelo na desetine osoba u središnjoj Kini nije akutni respiratorni sindrom (SARS), potvrdili su visoki dužnosnici u zdravstvu.

Također su odbacili ptičju gripu i bliskoistočni respiratorni sindrom kao bolest, ali su najavili da će nastaviti istraživati o čemu se radi.

U kineskom gradu Wuhan prijavljeno je ukupno 59 slučajeva oboljelih, od kojih se sedam smatra kritičnim, a to je potaknulo Singapur i Hong Kong da uspostave sistem provjere putnika koji dolaze iz Wuhana.

Smrtonosni virus SARS koji nalikuje gripi ubio je više od 700 ljudi širom svijeta u periodu od 2002. do 2003. godine, a potekao je iz Kine.

U izjavi koju ju je objavila Općinska zdravstvena komisija Wuhan navedeno je da su 163 osobe koje su imale kontakt sa zaraženima stavljene pod medicinski nadzor te je rečeno da se nastavljaju napori na identifikaciji virusa i njegovog izvora.

Komisija je ranije kazala da nije bilo prenošenja bolesti s čovjeka na čovjeka, a jedan broj zaraženih radio je na tržnici s morskim plodovima u gradu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upoznata je s epidemijom i u kontaktu s kineskom vladom, javio je danas BBC.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU