ČETVRTA GENERACIJA/ KIA predstavila osvježeni Rio

Aktuelna, četvrta generacija modela Kia Rio stilski je osvježena na polovini svog životnog vijeka

Osim toga, korejski proizvođač je unaprijedio motorizaciju i bezbjednosne tehnologije ovog vozila. Intervencije na dizajnu spoljašnjosti su diskretne i uključuju tanju prednju masku, dok je branik dobio veći otvor za vazduh, a tu su i nove maglenke.

Farovi su u potpunosti u LED tehnologiji, zajedno sa inkorporiranim LED dnevnim svetlima.

foto: kia promo

Kia će kupcima ponuditi i nove boje spoljašnjosti (Perennial Grey i Sporty Blue), pa je paleta sada povećana na devet nijansi.

Promjene na eksterijeru automobila zaokružuju nove, osmokrake 16-inčne alu felne.

Restilizovani Rio donosi i promjene u putničkoj kabini, kako u pogledu estetike, tako i kada je reč o materijalima i tehnologijama.

Najuočljiviji je novi 8-inčni ekran multimedijalnog sistema na vrhu centralne konzole, dok se u okviru instrument table nalazi 4,2-inčni digitalni displej visoke rezolucije.

Kia navodi da je unaprijedila kvalitet materijala kojima su obložena sjedišta i druge površine u unutrašnjosti vozila, a tu su i novi dezeni presvlaka.

foto: kia promo

Među novim sadržajima je i podešavanje visine vozačevog i suvozačevog sedišta.

Kia Rio za 2021. je prvi model ovog korejskog proizvođača koji je dobio 48-voltni “blagi hibridni pogon”.

Oznaka ovog pogonskog sistema je “EcoDynamics+”, a u njegovom srcu je novi 3-cilindarski “Smartstream” 1.0 T-GDi turbo-benzinac. Električna komponenta pomaže u ubrzanjima i utiče na smanjenje potrošnje goriva zahvaljujući sistemu regenerativnog kočenja kojim se puni baterija.

foto: kia promo

“Smartstream” benzinac mijenja prethodni “Kappa” agregat, a dostupan je u verzijama sa 100 KS i 120 KS i obje mogu biti elektrifikovane 48-voltnim blagim hibridnim sistemom.

U odnosu na prethodne jedinice, kod snažnijeg benzinca maksimalni obrnti moment je nešto veći i iznosi 200 Nm. Turbo-benzinci su standardno upareni sa 6-brzinskim manuelnim menjačem, a 7-stepeni automatizovani prenos sa duplim kvačilom dostupan je kao opcija.

Pored ovih agregata, kupcima je na raspolaganju i 1.2-litarski atmosferski benzinac sa 84 KS.

foto: kia promo

Kia Rio za 2021. stiže sa unaprijeđenim bezbjednosnim tehnologijama i sistemima asistencije vozaču, kao što su: Forward Collision-Avoidance Assist sa funkcijom prepoznavanja pješaka i biciklista, zatim Lane Keeping Assist, Driver Attention Warning i Blind Collision Warning.

Među dostupnim elektronskim sistemima pomoći vozaču su još i Blind-Spot Collision-Avoidance Assist, Intelligent Speed Limit Warning, Smart Cruise Control, Lane Following Assist, Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist, Rear Occupant Alert i Leading Vehicle Departure Alert.

Restilizovani Rio u prodajne salone u Evropi stiže u drugoj polovini godine, kada će biti poznata i njegova cijena. (b92)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU