7 neverovatnih činjenica o menstruaciji koje verovatno ne znate, a trebalo bi

Mislite da znate sve što se može znati o menstruaciji?

Pa, razmislite ponovo. Bez obzira koliko ste upućeni u materiju, uvek postoji nešto što može proći ‘ispod radara’, posebno neke od neobičnijih činjenica i statistika vezanih za menstruaciju.

U nastavku smo sakupili neke od neočekivanih i neobičnih činjenica o menstruaciji sa kojima bi svi trebalo da budu upoznati.

Menstruacija se pogoršava kada je hladno

Definitivno jedna od zanimljivijih činjenica – hladno vreme može uticati na vašu menstruaciju, čineći je težom i dužom nego uobičajeno.

Tokom zimskih meseci, odliv, trajanje menstruacije, pa čak i nivo bola, intenzivniji su nego tokom leta. Ovaj obrazac uočljiviji je kod žena koje žive u hladnijim podnebljima.

Godišnja doba takođe mogu uticati i na vaš PMS – mračniji i kraći dani mogu negativno uticati na vaše raspoloženje u kombinaciji sa ženskim produktivnim hormonima.

Smatra se da je to zbog nedostatka sunčeve svetlosti, koja pomaže našem telu u proizvodnji vitamina D i dopamina – koji podstiču naše raspoloženje, sreću, koncentraciju i generalno dobrostanje.

Možete zatrudneti čak i tokom menstruacije

Manje neverovatna činjenica, ali barem jednako vrednja pažnje…

Mnogi su u zabludi da je nemoguće zatrudneti ako imate nezaštićeni seks tokom menstruacije. Međutim, to nije tačno.

Iako je malo verovatno da ćete zatrudneti dok imate menstruaciju, to uopšte nije nemoguće. To je zato što spermatozoidi mogu da opstanu u telu pet do šest dana – tako da ako imate relativno kratak ciklus, a imate seks pred kraj menstruacije i ovulirate neposredno nakon završetka ciklusa, potencijalno biste mogli da zatrudnite.

Još jedna zabavna činjenica – u srednjem veku se verovalo da su crvenokose bebe začete dok je njihova majka imala menstruaciju.

Prosečne godine kada dolazi do prve menstruacije menjale su se tokom godina

Da li ste znali da se tokom poslednjih nekoliko vekova promenila prosečna starost kada devojčice počinju da dobijaju menstruaciju?

Još u 19. veku devojčice nisu dobijale menstruaciju sve dok nisu bile u tinejdžerskim godinama – prosečna starost je bila oko 17. Danas je prosečna starost za početak menstruacije 12 godina – celih pet godina ranije.

Naučnici smatraju da postoji nekoliko ključnih razloga za to: naime, poboljšana ishrana. Mi jedemo bolje – i više – nego što su naši preci radili pre nekoliko stotina godina, a masne ćelije proizvode estrogen. Što više masnih ćelija imate, više estrogena imate u telu, što može da podstakne početak menstrualnog ciklusa kod devojčica.

Povećan nivo stresa je takođe faktor. Tako je – visoki nivoi stresa mogu zapravo ubrzati početak menstruacije.

Provešćete skoro 10 godina života krvareći

Od trenutka prvog ciklusa do menopauze, prosečna žena imaće oko 450 menstruacija tokom svog života. To je velika brojka.

Sve zajedno, to je jednako oko 10 godina – ili oko 3.500 dana – života prosečne žene koji će provesti sa menstruacijom. Prevedeno na menstrualne proizvode, to je oko 11.000 tampona koje prosečna žena iskoristi tokom života.

Naravno, svi su različiti, i sve od dužine ciklusa do rađanja, dojenja i kulture može uticati na broj menstruacija koje žena dobije tokom svog života. Međutim, jedno je sigurno – ciklusi utiču na sve nas.

Zato je toliko važno da imamo neprofitne organizacije posvećene snabdevanju proizvoda za menstrualno zdravlje ženama sa nižim primanjima.

Lakše je nego što mislite imati ekološki prihvatljivije cikluse

Ako vas je gore navedena činjenica navela da razmišljate o uticaju na životnu sredinu koji ostavlja vaša menstruacija – ne brinite! Zapravo postoji mnogo različitih načina na koje možete da smanjite svoj otpad i da imate ciklus bez osećaja krivice, ekološki prihvatljiv.

Jednokratni tamponi i higijenski ulošci (koji su uglavnom napravljeni od plastike) više nisu jedine opcije. Poslednjih godina na tržištu se pojavilo nekoliko menstrualnih proizvoda koje možete koristiti više puta i koji vam mogu služiti godinama – kao što su menstrualne čaše i gaćice.

Radi se o perivom, višekratnom i nepropusnom donjem vešu koji upija vašu menstruaciju kao uložak (čak mogu da podnesu i teške odlive). Nekoliko pari menstrualnih gaćica štedi novac jer ne morate stalno da trošite na tampone i uloške, a tu je i činjenica da ste učinili nešto dobro za životnu sredinu.

Tokom menstruacije gubite mnogo manje krvi nego što mislite

Ponekad, kada imate posebno teške odlive, lako se možete uplašiti da nešto nije u redu. Sigurno nije normalno izgubiti toliko krvi?!

Iako može izgledati kao mnogo, vaše telo zapravo gubi samo oko tri kašike krvi tokom menstruacije; prosečna žena može da izgubi od jedne supene kašike do male šolje krvi tokom normalnog ciklusa.

Ako vam se čini da gubite više od ovoga tokom menstruacije, trebalo bi da potražite savet od medicinskog stručnjaka. Gubitak previše krvi može povećati rizik od anemije – što može izazvati vrtoglavicu, umor i lošu cirkulaciju.

Menstruacija može uticati na to kako zvučite i mirišete

Zbog reproduktivnih hormona koji utiču na glasne žice ženski glasovi se mogu blago promeniti tokom menstrualnog ciklusa. To znači da žene mogu zvučati drugačije dok imaju menstruaciju, pa čak i „manje privlačno“.

Isti ženski reproduktivni hormoni takođe utiču na vaš prirodni miris, što znači da mirišete drugačije tokom ciklusa. Ovo je veoma suptilno, ali iskonsko i prirodno. Ove promene mirisa su podsetnik na naše pećinske dane kada bi muškarce više privlačile žene koje ovuliraju, u poređenju sa ženama koje imaju menstruaciju i u datom trenutku ne mogu da zatrudne.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU