Do kraja godine drugi hibridni filter na pogonu Aglomeracija

Projekti u vezi sa zaštitom okoliša i smanjenjem emisija prašine iz pogona Arcelor Mittala, koji su bili uvjet izdavanja okolinske dozvole ovoj kompaniji, moraju biti završeni. Uz određena kašnjenja u realizaciji, zbog kojih javnost opravdano negoduje, do kraja ove godine trebao bi biti ugrađen drugi hibridni filter na pogonu Aglomeracija. U tu svrhu uloženo je blizu šest miliona maraka.

Eliminisati dim iz dimnjaka postrojenja kompanije Arcelor Mittal je nemoguće, ali ono što se može uraditi je svakako umanjiti štetni utjecaj po okoliš. Uz instaliranje sistema za sekundardno otprašivanje na konvektorima BOF Čeličane, ova kompanija odnedavno radi na ugradnji novog filtera na pogonu Aglomeracija.

“Sam hibridni filter predstavlja kombinaciju dvije vrste filtera – to je elektrofilter i vrečasti filter, u cilju ostvarivanja što bolje efikasnosti otprašivanja, to jest što manje emisija prašina i ostalih štetnih polutanata”, objašnjava Emir Grmalić, direktor pogona Aglomeracija.

Arcelor Mittalu je nadležno ministarstvo izdalo integralnu okolinsku dozvolu koja sadrži mjere zaštite okoliša s određenom dinamikom i rokovima realizacije. Ovaj projekt je jedna od zadatih mjera, za što je izdvojeno oko šest miliona maraka.

“Projekti su izuzetno kompleksni i možemo reći da je došlo do blagog kašnjenja u realizaciji jer smo željeli da dodatno poboljšamo efikasnost i pouzdanost ovog sistema kako bismo dugoročno osigurali niske emisije prašine”, navodi Azra Sivro, direktorica pogona Društvena odgovornost i okoliš.

Već tri godine u funkciji je hibridni filter broj pet čija se opravdanost uveliko pokazala smanjenjem štetnih poluanata.

“Na dimnjacima Aglomeracije, poslije starta obje mašine – a naš dugoročni cilj je da radimo s dvije – neće biti vidljive emisije prašine i ostalih polutanata”, poručuje Grmalić.

Projekt ugradnje hibridnog filtera broj 6 na pogonu Aglomeracija u kompaniji Arcelor Mital Zenica trebao bi biti završen do kraja godine. Zakonska regulativa propisala je 50 miligrama dozvoljene emisije čestica prašine, dok će po završetku ovog projekta ona iznositi 10 miligrama po kubnom metru što je daleko ispod nivoa propisanog zakonskom regulativom. Također, emisija čestica sumpora bit će ispod nivoa zakonske regulative. To znači da će građani Zenice moći odahnuti što se tiče zagađenja, ali i udahnuti čišći zrak.

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU