U BiH sljedećih dana bit će kao ljeto, temperature do 32 stupnja

u bih sljedećih dana bit će kao ljeto, temperature do 32 stupnja

Za vikend nam ponovno slijedi dotok vrlo tople zračne mase s prostora sjeverne Afrike, uz koju će temperature zraka za travanj ponovno značajnije odstupati u odnosu na referentni niz od 1991. do 2020. U ponedjeljak meteorolozi prognoziraju temperaturu do 32 °C

Novi dotok topline iz Afrike uz temperature zraka koje ponovno rastu do oko 30 stupnjeva ili malo iznad već ovoga vikenda, najavio je bh. meteorolog Nedim Sladić, piše Večernji list BiH.

– Trenutačno nam svima godi svježije i vrijeme primjerenije travnju, no novo zatopljenje je na pomolu – najavljuje Sladić.

Dalje dodaje: – Idućeg vikenda slijedi nam ponovno dotok vrlo tople zračne mase s prostora sjeverne Afrike uz koju će temperature zraka za travanj ponovno značajnije odstupati u odnosu na referentni niz od 1991. do 2020. Uzimajući u obzir nekoliko važnih čimbenika te prilično jak signal za očekivano razdoblje, možemo reći da idući vikend, ali i početak sljedećeg tjedna donose vrlo visoke temperature zraka koje bi se u većem dijelu zemlje, prema trenutačnim materijalima, kretale između 26 i 30 °C, lokalno i više. Ovakvo razdoblje s iznimno visokim temperaturama zraka za početak travnja potrajalo bi do 10./11. travnja.

Prognoze za BiH

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, temperatura zraka u BiH dosegnut će za početak travnja nevjerojatna 32 stupnja. Danas će u BiH biti sunčano uz umjeren porast naoblake poslijepodne. Vjetar će biti slab, zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka bit će od 6 do 12, na sjeveru zemlje do 14, a dnevna od 18 do 24 °C. U subotu će biti sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar će biti slab promjenjivog smjera. Jutarnja temperatura kretat će se od 8 do 14, a dnevna od 21 do 27 °C. U nedjelju će biti sunčano. Vjetar će biti slab promjenjivog smjera. Jutarnja temperatura bit će od 10 do 16, a dnevna od 22 do 28, lokalno na sjeveru zemlje do 30 °C. U ponedjeljak će biti sunčano. Vjetar će biti slab, promjenjivog smjera. Jutarnja temperatura bit će od 12 do 18, a dnevna od 24 do 30, lokalno na sjeveru zemlje do 32 °C. Prema srednjoročnoj prognozi FHMZ-a, polje povišenog zračnog tlaka i topla zračna masa s juga sljedećih će dana diktirati vremenske prilike u BiH. Do 10. travnja prognozira se sunčano i toplo vrijeme, posebno na sjeveroistoku Bosne. Od 11. do 13. travnja očekuje se pogoršanje uz kratkotrajne oborine i blagu promjenu temperaturnog režima u smislu nešto nižih vrijednosti. Potom je od 14. do 19. travnja, odnosno do kraja prognoznog razdoblja, izgledno stabilno vrijeme uz iznadprosječno visoke temperature zraka. Do 10. travnja u Bosni će se minimalne jutarnje temperature kretati od 9 do 14, u Hercegovini od 11 do 16 °C, danju u većem dijelu BiH do 28 °C, samo na sjeveru odnosno sjeveroistoku Bosne do 30 °C. Od 11. do 19. travnja očekivane temperature zraka tijekom jutra kretat će se od 7 do 12 u Bosni, u Hercegovini od 9 do 14 °C, a maksimalne u Bosni do 21, u Hercegovini do 25 °C.

u bih sljedećih dana bit će kao ljeto, temperature do 32 stupnja

www.vitez.info

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU