GUBITAK MILIONSKIH SREDSTAVA / SBK i dalje bez zakona o turističkim zajednicama

Vlada Srednjobosanskog kantona danas je, drugi put po redu, razmatrala tekst zakona o turističkim zajednicama, koji ni ovaj put nije usvojen.

Prvi put ovaj zakon našao se na sjednici u 7 mjesecu prošle godine a u međuvremenu radilo se na usaglašnjavaju i doradi istog.

Ministar privrede SBK Nisvet Hrnjić smatra je da zakon trebao biti usvojen a kako kaže, nedostatak zakonske regulative predstavlja prepreku kako radu turističkih djelatnika, tako i resornom Ministarstvu.

Na nužnost usvajanja zakonske regulative ukazuju i turistički djelatnici u SBK koji navode da bi ona trebala, među ostalim, osigurati financiranje turističkih zajednica te uvođenje reda u oblast prijave i odjave gostiju koji borave u SBK.

Po riječima premijera SBK Tahira Lende, kanton gubi milionska sretstva zbog ovog problema, a sam grad Travnik blizu 700 hiljada maraka.

Na dnevnom redu sjednice našao se i Prijedlog odluke o pristupanju izrade Strategije razvoja SBK, kao i odluka o preraspodjeli sredstava u budžetu za 2019. godinu.

Osim ove dvije tačke dnevnog reda koje su najviše privukle pažnju, na sjednici su razmatrane i 33 druge tačke. Između ostalog i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti osnovnim i srednjim školama za raspisivanje konkursa za popunu upražnjenih radnih mjesta te Saglasnost za potpisivanje ugovora sa OŠ „Travnik“ o zakupu prostorija za polaganje vozačkih ispita.

Više u vijestima na Kanalu 6!

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU