Implementacija projekta “Čuvajmo našu prirodu”

Vodoći se članom 26. Zakona o zaštiti okoliša FBiH, da svaki građanin ima pravo da stiče i unaprjeđuje saznanja o okolišu, Udruženje “Oaza” je prepoznalo potrebu i značaj za uključivanjem svojih članova, osoba sa intelektualnim teškoćama u aktivnosti kojima je cilj zaštita prirodnih resursa.

Udruženje „Oaza“ implementira projekat „Čuvajmo našu prirodu“ u sklopu projekta Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo #EMBRACE koji finansira Vlada Kraljevine Norveške a implementira UNDP u BiH. U sklopu projekta realizovali smo aktivnosti sadnje biljaka u okruženju prostorija Udruženja „Oaza“ kako bi kroz praktične aktivnosti ojačali ekološku svijest članova Udruženja „Oaza“ i dali pozitivan primjer svim građanima lokalne zajednice.

Implementacija aktivnosti održana je u četvrtak, 15.10.2020. godine sa počekom u 10:00 sati na lokaciji Općine Novi Grad Sarajevo – Dnevni centar Udruženja „Oaza“ (Teheranski trg do br. 6). 22 osobe sa intelektualnim teškoćama uz podršku stručne službe Udruženja „Oaza“ danas u posadili 50 stabala biljaka s ciljem stvaranja zdrave životne sredine.

Podizanje nivoa znanja i ekološke svijesti osoba sa intelektualnim teškoćama u svrhu kvalitetnijeg življenja i očuvanja prirodnih resursa predstavlja sveukupni cilj projekta.

Očuvanje prirode i okoline je veoma važan segment za život svih nas, te  male stvari mogu promijeniti svijet na bolje.

Razvoj svijesti o potrebi zaštite okoliša, razvoj i njegovanje ljubavi prema prirodi i svemu živom, iniciranje želje za uključivanjem u  konkretne akcije, te poticaj kreativnosti i lične incijative nastojimo omogućiti našim članovima kroz implementaciju ovog projekta.

Nadamo se da ćete i ovaj put biti naša podrška, posvetiti pažnju na društveni život i rad, kao i cjelokupnu sliku osoba sa intelektualnim teškoćama, njihov život i djelovanje u društvu. Mediji su ti koji nam pomažu da više senzibiliziramo javnost o načinu života osoba sa invaliditetom, te rade na naprednom načinu koji osnažuje i obećava.

Projekat „Čuvajmo našu prirodu“ obuhvatio je realizaciju projektnih aktivnosti kojima su članovi Udruženja „Oaza“ najprije educirani o važnosti očuvanja prirodnih resursa te načinima da prirodu zaštitimo – selekcija otpada. Akcijom sadnje biljaka u okruženju uređujemo prostor oko udruženja i samim tim pozitivnim primjerom motivišemo korisnike, ali i ostale građane da čuvaju svoju okolinu. U narednom periodu planirano je više akcija pošumljavanja koje će uključiti sto veći broj osoba sa intelektualnim teškoćama u saradnji sa PD Planinar – Vogošća.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU