Hakeri manipulirali ukradenim podacima o COVID-19 cjepivu

Iz Europske agencije za lijekove navode da je istraga o kibernetičkom napadu otkrila da su hakeri pokušali “narušiti povjerenje” u COVID-19 cjepiva.

Hakeri koji su ukrali informacije o cjepivima protiv COVID-19 u cyber napadu na medicinsku agenciju Europske unije, a zatim ih objavili online, također su manipulirali onim što su pronašli kako bi širili dezinformacije s namjerom da naruše povjerenje u cjepiva.

Prema najnovijim podacima o cyber napadu, koji su prvi put objavljeni prošlog mjeseca, Europska agencija za lijekove (EMA) otkrila je kako su hakeri pristupili povjerljivim internim e-mailovima od studenog u kojima su se nalazili podaci o procjeni cjepiva protiv COVID-19, piše ZDNet.

Istragom, koja je u tijeku, utvrdilo se da su oni koji stoje iza napada manipulirali nekim sadržajima tih e-mailova, što se čini kao pokušaj stvaranja nepovjerenja dezinformacijama o cjepivima.

Nije poznato tko su počinitelji kibernetskog napada te zašto su manipulirali dokumentima i širili dezinformacije, ali ovakav napad svakako doprinosi teorijama zavjere koje su problem na društvenim mrežama širom svijeta još od početka pandemije.

Prethodni izvještaj EMA-e otkrio je da su hakeri pristupili i ukrali podatke o COVID-19 cjepivu tijekom cyber napada u prosincu. Napadači su posebno ciljali podatke koji se odnose na lijekove i cjepiva protiv COVID-19.

“Agencija nastavlja provoditi istragu, a poduzete su i potrebne mjere”, stoji u priopćenju EMA-e.

Britanski Nacionalni centar za cyber sigurnost, Microsoft i Svjetska zdravstvena organizacija izdali su upozorenja o hakerskim skupinama sveučilištima, zdravstvenim institucijama, farmaceutima i drugim organizacijama koje su uključene u razvoj i distribuciju cjepiva protiv COVID-19.

geek.hr/clanak/hakeri-manipulirali-ukradenim-podacima-o-covid-19-cjepivu/”>Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU