“Čas kuhanja” povodom Svjetskog dana izbjeglica: Pakistanci u Sarajevu predstavili tradicionalna jela

U povodu obilježavanja 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica, u Sarajevu je u ponedjeljak upriličen “Čas kuhanja“, gdje su izbjeglice koje su pronašle utočište u Bosni i Hercegovine pripremale tradicionalna jela iz svojih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Ljudi koji su utočište pronašli u gostoprimstvu građana i građanki Bosne i Hercegovine, sa sobom su donijeli svoju kulturu, svoja jedinstvena iskustva i nadu. Tako su danas u “Cooking Academia by Nermin Hodžić“ u sarajevskom naselju Koševsko brdo na “Času kuhanja“, prisutnima pripremili i predstavili tradicionalna jela iz svojih zemalja.

Pakistanac Fazal Hadi je zajedno sa suprugom Kiran Hadi pripremio poznato pakistansku Biryani piletinu, te Agfhani Pulao, jelo specifično za Afganistan.

Nakon što je pojasnio sastojke i na koji način se pripremaju ova jela, Hadi je u razgovoru s novinarom AA istakao kako osim tradicionalnih jela iz domovine često priprema i jela bosanske kuhinje.

Pravim i bosansku hranu, najčešće pravim pitu krompirušu, koju moja supruga jako voli. Ja volim cjelokupnu bosansku kuhinju, sve mi se veoma sviđa”, kazao je Hadi.

Govoreći o razlikama u kuhinjama Hadi isitiče kako je navjeća razlika u tome što “u Bosni ne vole ljuto”, pa je tako u jelima manje začina.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU