5.5 C
Sarajevo
Srijeda, 7 prosinca, 2022

Priča o ženi i njenoj borbi u opkoljenom Sarajevu/ ‘Te mračne noći’ u Cinestaru u Tuzli, Zenici i Sarajevu

Film ‘Te mračne noći’ u kojem se radnja odvija u opkoljenom Sarajevu poćet će se prikazivati od 30.09. u kinima CineStar, u Zenici, Sarajevu, Mostaru, Bihacu i Tuzli

Glavna glumica Maja Jurić za ulogu u ovom filmu nagradjena je na New York Film Festivalu nagradom Diamond Award u kategoriji najbolja dramska glumica .

Također, film ce biti uskoro prikazan u sklopu zvanične selekcije festivala Alexandria International Film Festival i Ontario International Film Festival.

Radnja filma odvija se u opkoljenom Sarajevu 1993.

Haška ima 28 godina. Voli Elvira, ali njena ljubav prema osmogodišnjem sinu Denisu je jača. Otkako je počeo rat, Denis ima ključnu ulogu u njenom životu. Haška pokušava učiniti svoj svakodnevni život iole normalnim, u jednom kontekstu ludila: opkoljenog grada koji je često granatiran, bez vode i struje.

Elvirova smrt na liniji, gdje je bio komandir brigade, bacit će mračnu sjenu na tu prividnu normalnost. Nakon što pronalazi ljubavnu poruku koju je on napisao, na kutiji cigareta, njen život se dramatično mijenja. Odbija se suočiti s istinom i pokušava se svemu sama oduprijeti, ali na kraju odlučuje pobjeći.

  Dodjelom nagrada završen 8. Tuzla film festival

Majka i sin pokušavaju izgraditi miran život kod ujaka Erola, koji živi u gradu kojeg je zaobišao rat. Taj život “u miru”, u kojem su police prodavnica pune i sve normalno teče, neočekivano je stavlja u emotivnu i psihološku kušnju. Osjeća da je sumnja prati i odluči se vratiti u Sarajevo. Mora otkriti istinu kako bi pronašla smisao svog života.

Autori filma “Te mračne noći” su François Lunel i Neven Samardžić. Osim Maje Jurić, uloge tumače Arman Lunel, Muhamed Hadžović, Nina Đogo, Maja Zećo, Emina Muftić i Boris Ler.

François Lunel je scenarista, reditelj i romanopisac. Rođen je u Parizu, a živi na relaciji između BiH (Sarajevo) i Francuske. On je 1992. sa 20 godina, kao student kinematografije na Univerzitetu Paris VIII došao u Sarajevo gdje je ostao dvije godine. Snimio je i dokumentarne filmove Born in Bosnia (1993.), Kulise Sarajeva (1996.) i Tlo u moru (1999.) te prvi dugometražni film “Mirni dani u Sarajevu”.

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU