15 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

“Acta Illiryca” u čast Esada Pašalića promoviran i na Univerzitetu u Zenici

Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Zenici promovirala je drugi broj časopisa “Acta Illiryca”, koji izdaje Udruženje za antičke studije “Batinus” iz Sarajeva.

Časopis je posvećen imenu i djelu profesora Esada Pašalića, a kako je istakao promotor i šef Katedre za historiju države i prava Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici Džavad Drino, Pašalić je znameniti bh. arheolog i historičar te i prvi doktor antičke arheologije u Bosni i Hercegovini.

– Radovi predstavljaju homage o djelu profesora Pašalića, a to je za nas značajno i zato što se radi o zeničkoj porodici iz naselja Lašva, odnosno Dolipolje. Časopis je posvećen antičkom naslijeđu, odnosno onim temama kojima se najviše i bavio profesor Pašalić, a to su, u prvom redu, antičke i rimske komunikacije, naselja na području BiH i, naročito, rudarstvo na tlu BiH u Antičko doba – kazao je profesor Drino, koji je napomenuo kako su radovi nastali kao rezultat međunarodnog naučnog skupa, koji je održan 2017. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Radovi, dodao je profesor Drino, predstavljaju razmišljanje, rasprave i članke autora iz pet država regiona: Mađarske, Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH.

Glavna i odgovorna urednica drugog broja časopisa Amra Šačić-Beća podsjetila je da je profesor Pašalić bio dugogodišnji profesor i dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu te jedan od osnivača Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu, ali i jedan od pionira arheologije u BiH.

– To je čovjek koji je doprinio istraživanju antičke Ilidže te ustvrdio da je to višestoljetni, čak milenijske starosti prostor Sarajeva. On je prvi doktor nauka Antičke arheologije koji je rođen u BiH i bio je na korak da postane akademik, a to nije postao iz prostog razloga što je umro prije nego je osnovana Akademija nauka i umjetnosti BiH – kaže Šačić-Beća, koja je napomenula kako samo jedna mala ulica na kraju naselja Dobrinja nosi ime profesora Esada Pašalića.

Ona je napomenula kako je ime Esada Pašalića još uvijek, u naučnim krugovima, jako popularno i prisutno te se njegovi radovi izučavaju na svjetskim i evropskim univerzitetima. Časopisu su pokolonjeni univerzitetskim bibliotekama u BiH, a prisutni su i na internetskim stranicama.

- Oglašavanje - "acta illiryca" u čast esada pašalića promoviran i na univerzitetu u zenici

(FENA) H.D.


1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima