Ademović za TVSA: Očekujem na vanrednoj sjednici usvajanje budžeta općine Centar, naravno uz amandmane

Na vanrednoj sjednici općinskog vijeća Općine Centar danas bi se trebalo razmatati usvajanje budžeta. Radi se o općini koja jedina u ovom trenutku nema usvojen finansijski plan za ovu godinu. Jasmin Ademović, predsjedavajući gradskog vijeća (NiP) i vijećnik u općini Centar, podsjetio je koliko traje procedura usvajanja općinskog budžeta.

Dakle, 3. janura završena je javna rasprava o budžetu, vijeće je usvojilo Nacrt budžeta negdje u decembru, što je ostavilo dovoljno vremena da setokom mjeseca decembra održi javna rasprava. I ta rasprava se održavala u prostorijama u općini Centar, protivno zaključku općinskog vijeća. U većini slučajeva rasprave se održavaju po mjesnim zajednicama.
Drugo, građani su mogli vidjeti da je taj proces narušen.
Načelnik je tek 12. februara taj dokument uputio u proceduru.
Dakle od 3. janura do 12. februara je radio na budžetu, puno više nego ijedna općina, puno više nego federalna vlada….odugovlačio se proces, naglašava Ademović. Načelnik Mandić odlučio je da se na današnjoj vanrednoj sjednici usvaja budžet . Zastupnici naroda i pravde, ukupno devet vijećnika, nisu zadovoljni predloženim budžetom.
Kao Klub ćemo djelovati amandmanski, posebno u dijelu kapitalnih investicija. Rekonstrukcija našeg olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase, je jedan od prioriteta za koji treba osigurati finansijska sredstva, koji je bitan za sve građane, ne samo u općini Centar. Vrijeme je da općina kao insititucija ulaže u svoje objekte, a ne da se novac dijeli naokolo.
Neko sam ko podržava usvajanje budžeta, i bićemo konstruktivni, tri godine zaredom smo podržavali budžet, pa ćemo to učiniti i ove godine, uz naravno određene amandmane, poručio je Ademović.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU