15.5 C
Sarajevo
Petak, 9 lipnja, 2023

Adnan Šteta uputio inicijativu za regulisanje kretanja električnih romobila

Na osnovu sve većeg broja električnih romobila u Kantonu Sarajevu i ne postojanje jasnih zakonskih okvira, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta podnio je inicijativu za regulisanje kretanja ovog prevoznog sredstva Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine.

Smatra da je hitno potrebno donijeti zakonske okvire za rješenje pitanja romobila, te je istakao da je Kanton Sarajevo uradio sve u svojoj moći.

Državno Ministarstvo prometa i komunikacija je predlagač Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja. Smatramo da je hitno potrebno donijeti zakonske okvire koji će riješiti pitanje ovog prevoznog sredstva. U Kantonu Sarajevo smo uradili sve što je bilo u našoj moći i u skladu sa Zakonom o uređenju saobraćaja Kantona Sarajevo“, istakao je ministar Šteta.

Ministarstvo saobraćaja KS je ranije zabranilo kretanja bicikala, mopeda i električnih balansirajućih skutera na jedan ili dva točka na površinama koja su predviđena za pješake.

Apsolutno razumijemo potrebu građana za korištenjem električnih romobila, međutim hitna reakcija nadležnih je neophodna, kako bismo imali jasno definisana pravila kretanja i na taj način osigurali veću sigurnost svih učesnika u saobraćaju“, dodao je ministar Šteta.

Kako je istakao, Ministarstvo saobraćaja KS ponudilo je državnom ministarstvu stručno-tehničku podršku i stavilo na raspolaganje svoje resurse, kako bi se ovaj problem što prije riješio za područje cijele Bosne i Hercegovine, a samim tim i u Kantonu Sarajevo.

The post Adnan Šteta uputio inicijativu za regulisanje kretanja električnih romobila appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU