21.6 C
Sarajevo
Petak, 1 srpnja, 2022

  Aerodrom Tuzla: Ove godine smanjen broj putnika, ukidaju i četiri linije

  Na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT) u nedjelju 27. oktobra na snagu stupa zimski red letenja, što znači da četiri destinacije putnicima neće biti dostupne najmanje do marta naredne godine. Ukidaju se letovi za Beč, Stokholm, Vaxjo i Baden Baden.

  Ostaje 11 destinacija

  – Linije se ukidaju na bazi internetske prodaje karata koju pratimo mi i avioprijevoznik Wizz Air. U ovom vremenskom perodu od novembra do marta te linije ne bi bile rentabilne i zbog toga su ukinute – kaže Enver Jukanović, direktor za marketing i razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, prenosi Faktor.ba.

  Iz Tuzle će se u zimskom periodu Wizz Airom moći letjeti na 11 destinacija, a to su Dortmund, Memmingen, Eindhoven, Basel Mulhouse, Malmo, Frankfurt Hahn, Gothenburg, Fridrishafen, Billund, Berlin Schonefeld i Keln. U novembru ističe ugovor MAT-a i Wizz Aira, ali u upravi su uvjereni da će saradnja biti nastavljena.

  – Imamo interes kao jedna od destinacija Wizz Aira da nastavimo saradnju i sigurno će taj prijevoznik ostati. Mi pokušavamo da animiramo i druge prijevoznike da nađu svoj interes na MAT-u – kaže Jukanović.

  Zaključno sa dva jutrošnja leta, kroz MAT je ove godine prošlo 498.772 putnika, a prognoze do kraja godine ukazuju da će ova godina po tom broju biti lošija od prethodne.

  Broj putnika

  – Na osnovu broja letova do kraja godine očekujemo još oko 35.000 putnika, što bi u konačnici bilo nešto više od 533 hiljade, na godišnjem nivou. Ako se ove prognoze ispune imat ćemo oko 40 hiljada putnika manje nego 2018. godine. Ipak, imamo osnova da budemo zadovoljni, jer se nalazimo u drugačijem ambijentu i sada moramo raditi ofanzivnije, nuditi više sadržaja, bolji kvalitet – kaže direktor marketniga Jukanović.

  Ističe da je potrebno aktivnije učešće vlasnika, odnosno Vlade Tuzlanskog kantona, posebno u brizi o okruženju MAT-a.

  – Ne vidimo aktivnije učešće lokalne zajednice, a ni Vlade TK. Mi imamo veliki problem parkinga, zatim problem pristupa, jer imamo anarhično ponašanje na ulici koja vodi do MAT-a. Moraju sve svi uključiti da bi bili poželjna i najboljna destinacija – kaže Jukanović.

  Aerodrom Tuzla ove je godine dobio novi putnički terminal, a u planu je i jedan novi sadržaj, odnosno gradnja atrija koji će koštati oko milion maraka, a sredstva su zajednički obezbijedili Aerodrom i Vlada FBiH, prenosi faktor.ba.

  – U proceduri smo dobijanja saglasnosti i dozvola koje su preduslov za građevinsku dozvolu. Urbanističku dozvolu smo već dobili i pretpostavljamo da do kraja novembra možemo uvesti izvođača radova, koji je izabran na tenderu. Rok za izgradnju atrija je dodina dana – dodaje Jukanović.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU