Aerozagađenje – Javni zdravstveni problem

Posljednjih dana zagađenje zraka u BiH doseglo je kulminaciju te je Sarajevo svrstano među najzagađenije gradove na svijetu.

Građani Bosne i Hercegovine svake godine se susreću sa ovim problemom koji eskalira uglavnom u zimskim mjesecima te osim ljekara koji redovno upozoravaju na opasnosti po zdravlje stanovništva, ovim problemom čini se, kako se niko drugi i ne bavi.

Aerozagađenje predstavlja ozbiljan javno zdravstveni problem i ugroženi su svi, zdravi i bolesni te direktno narušava zdravlje ljudi i kvalitet života. Bitno je spomenuti PM sitne čestice koje ulaze u naš organizam i idu u krvne sudove. Izlaganje ovim česticama kratko neće napraviti problem, ali dugogodišnje izlaganje njima uzrok su velikim i ozbiljnim bolestima. Na ovakvom zagađenju kakvo je trenutno vidljivo golim okom ugroženi su prije svega zdravi, radno sposobni ljudi, a još više su ugroženi bolesni prvenstveno srčani bolesnici, pacijenti koji imaju problema sa plućnim bolestima kao i onkološki pacijenti“, kazao je doktor Admir Isaković, dežurni ljekar u Službi Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Zenica.

admir isaković

Veliko zagađenje izuzetno je opasno za zdravlje trudnica i male djece, kao i kod imunokompromitovanih pacijenata.

Ovo zagađenje skraćuje očekivane godine zdravog života. To znači da sve bolesti koje su se nekada smatrale bolestima treće životne dobi sada su postale bolesti srednje životne dobi odnosno bolesti radno sposobnog stanovništva. Nažalost, kada su preporuke u pitanju tu su nam ruke vezane. Preporuka je da se prostorije ne provjetravaju u ranim jutarnjim satima kada je zbog djelovanja atmosferskog pritiska koncentracija PM čestica na najvišem nivou. Najbolje je provjetravati prostorije u periodu od 11 do 17 sati, koristiti pročišćivače zraka u prostorijama te što više vremena provoditi na našim planinama koje su, nažalost, jedina prilika da udahnemo čist zrak. Samo korištenje hirurških maski koje se mogu naći u redovnoj prodaji nemaju nikakvu funkciju jer te maske propuštaju pomenute PM čestice“, dodao je na kraju doktor Admir Isaković, dežurni ljekar u Službi Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Zenica. (B. D.)

aerozagađenje – javni zdravstveni problem
aerozagađenje – javni zdravstveni problem
aerozagađenje – javni zdravstveni problem

The post Aerozagađenje – Javni zdravstveni problem appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU