Afera Respiratori: U Hodžićevom laptopu pronađena slika kineskog pečata ubačena u dokument

Svjedočenjem vještaka sudske medicine Saše Mrdovića i vlasnice knjigovodstvene agencije u Srebrenici Vesne Kočević, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa spornom nabavkom 100 respiratora vrijednih 10.530.000 KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Mrdović je vještačio dokumente iz laptopa oduzetog od Fikreta Hodžića, kao i hard-diska mobilnog telefona svjedoka sa imunitetom Kristijana Marića iz Mostara.

Vještak je trebalo da utvrdi da li su dokumenti originalni ili nadopunjavani.

Odgovarajući na pitanja tužioca Mirze Hukeljića, vještak je utvrdio da je jedan dokument nađen u laptopu pod nazivom “Proform invois”, sastavljen od dva dokumenta.

U tekstualni dokument ubačena je slika pečata sa kineskim slovima i zvijezdom, potpisom i dijelom žute linije u dnu pečata, prenose mediji.

Prema onome što je prikazano u sudnici, riječ je o predračunu sa naslovom kineske kompanije iz Šangaja i cijenom od 30 miliona juana za 100 respiratora “ACM 812 A”.

Dokument je putem mejla Fikret Hodžić dobio od Sanje Lekić iz Crne Gore 15. aprila 2020. godine.

Isti dokument koji je naslovljen sa “Invois” nađen je u hard-disku mobilnog telefona Kristijana Marića, ali je pronađena posebno i slika istog kineskog pečata.

Vještak je pojasnio da se na dokumentima čak vide dvije nijanse žute podloge, svjetlija je na pečatu koji je ubačen na dokument sa tekstom.

Svjedok Vesna Kočević je od 2015. godine u svojoj agenciji “Svjetlost 4” u Srebrenici vodila knjige firme “Srebrena malina” Fikreta Hodžića.

Ona je, odgovarajući na pitanje tužioca Džermina Pašića, rekla da je prvi put saznala za kupoprodajni ugovor između “Srebrene maline” i Federalne uprave civilne zaštite kada je u aprilu 2020. godine uplaćeno 10,5 miliona KM.

Kočevićeva je izjavila da joj je Fikret Hodžić objasnio da su uvezli određenu robu i da će dobiti uvoznu fakturu. Od špeditera su 28. aprila 2020. dobili uvoznu carinsku deklaraciju za 80 respiratora koju su iskoristili za plaćanje PDV-a. Tada još njena agencija nije dobila fakturu za isporučenu robu, nego su je dobili naknadno.

Kočevićevoj je pročitana izjava iz istrage u kojoj je rekla da su od Fikretovog brata Redžepa dobili fakturu bez pečata i potpisa. To je bio prilog, a glavni dokument im je bio uvozna carinska deklaracija.

Podsjećamo, Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

SRNA/bhrt

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU