3.8 C
Sarajevo
Subota, 4 prosinca, 2021
Još

  Raiffeisen analitičari predviđaju rekordnu profitabilnost bankarskog sektora SIE

  ()

  Raiffeisen analitičari predviđaju rekordnu profitabilnost bankarskog sektora srednje i istočne Evrope (SIE), dvocifreni povrat na kapital u srednjoj Evropi (SE), jugoistočnoj Evropi (JIE) i istočnoj Evropi (IE).

  – Češka Republika i Kosovo daleko su najprofitabilnija tržišta, dok su Rumunija, Mađarska i Ukrajina najinteresantnija tržišta koja su doživjela preokret  –  ključne su poruke iz izvještaja o bankarskom sektoru srednje i istočne Evrope (SIE), koji su pripremili analitičari Odjela za istraživanja Raiffeisen Bank International.

  Ukupna dobit bankarskog sektora SE/JIE je između 13 i 14 milijardi eura, dok je dobit u čitavoj regiji SIE iznosila više od 30 milijardi eura u 2018. godini

  Jednocifreni koeficijent nekvalitetnih kredita u SIE, u tri države SE (Češkoj Republici, Mađarskoj i Slovačkoj) taj koeficijent iznosi niskih 3,3 procenta, dok u JIE iznosi sedam procenata, a u IE 9,3 procenta.

  Diferencijacija u regionalnim strategijama najvećih prekograničnih banaka je sve veća, a Češka Republika, Rumunija te djelomično Rusija su među glavnim tržištima najvećih bankarskih grupacija SIE.

  Rusko bankarsko tržište imalo je koristi od konsolidacije, ponovo je ostvaren dvocifreni povrat na kapital, a strane banke imaju snažne temelje i stabilno poslovanje u Rusiji.

  Tržišno učešće austrijskih SIE banaka se ponovo približava rekordnim nivoima. Potencijal rasta je najveći u JIE, rast SE će donekle oslabiti, posebno u okviru sektora stanovništva zbog regulatornih ograničenja.

  – Raiffeisen analitičari su podigli svoja očekivanja za Mađarsku, Rumuniju i Ukrajinu. Predviđaju solidan rast u Srbiji, Hrvatskoj i Rusiji. Nešto manji kreditni rast očekuje se u Češkoj Republici, Slovačkoj i Bugarskoj – ističu iz Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO