AJKULA UHVAĆENA DRONOM Fotograf Met Larmand zabilježio je zastrašujuću scenu (VIDEO)

Dron je uhvatio zastrašujuću scenu i zabilježio nešto nevjerovatno. Na snimku se vidi velika bijela ajkula koja je dostigla najveću brzinu dok je jurila prema obali.

Snimak koji oduzima dah snimio je fotograf Met Larmand na Kapo Biču u Kaliforniji. Rečeno mu je da je tog dana uočena ajkula i odlučio je da lansira dron kako bi bacio pogled na predatora, što je i uspio. Objašnjavao je da je letio dronom punom brzinom kako bi pokušao da sustigne zvijer. Met je procijenio da je ona plivala brzinom od „najmanje 30 kilometara na sat“.

Takođe je procijenio da je ajkula bila dugačka otprilike tri metra i rekao je da je njen podvodni sprint pokrivao oko 45 metara. Govoreći za „For The Win“ o nevjerovatnom susretu, Met je rekao: „Nisam siguran šta je podstaklo da tako brzo ide. Nikada nisam vidio da neka ajkula to radi.“

Kris Lou, direktor laboratorije za ajkule na Državnom univerzitetu Kalifornije, smatra da je možda sam dron učinio da se ajkula ponaša čudno. „Ovaj odgovor je bio zbog sijenke drona. Ajkule ne znaju šta je prijetnja i najsigurnije ponašanje je da pobjegnu kada dožive nešto nepoznato. Ono što je takođe zanimljivo je da će bebe pokazivati ovaj brzi let u jednom pravcu, dok će starije ajkule da se vrte oko vas kada su uplašene. Ovo udvostručavanje potencijalne prijetnje je tipično ponašanje predatora kako bi se spriječio napad sa zadnje strane.

Smatra se da je najveća brzina velike bijele ajkule oko 40 kilometara na sat, a odrasle jedinke narastu do oko 6 metara u dužinu. Mako ajkule su najbrže na svijetu i mogu da idu brzinom od 65 kilometara na sat kada jure plijen.

BONUS VIDEO:

AJKULA UHVAĆENA DRONOM Fotograf Met Larmand zabilježio je zastrašujuću scenu (VIDEO) appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU