15 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Akademija povodom sjećanja na heroje Safeta Hadžića i Safeta Zajku

U znak sjećanja na lik i djelo novogradskih heroja odbrambeno-oslobodičačkog rata, brigadnih generala i zlatnih ljiljana Safeta Hadžića i Safeta Zajku, Udruženje 2. viteška motorizovana brigada i Općina Novi Grad Sarajevo organizuju akademiju.

Ratni veterani, komandanti 2. viteške motorizovane brigade Sejo Čardaklija, Nedžad Bublin Čupo, Tajib Delalić su na konferenciji za medije najavili da će akademiji prisustvovati porodice svih devet heroja narodno-oslobodilačkog rata, pripadnici 2. Viteške motorizovane brigade, boračka udruženja, generali Armije RBiH, predstavnici svih nivoa vlasti BiH.

U okviru prigodnog programa bit će prikazan film autora Avde Huseinovića posvećen Safetu Zajki i Safetu Hadžiću, kao i numere posvećene njima, a učešće će uzeti i akademik Abdulah Sidran, umjetnik i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

– Naša djeca na žalost nemaju priliku da kroz sistem obrazovanja i nastavne planove nauče nešto o periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, a smatramo da su i Safet Hadžić i Safet Zajko, te i ostalih sedam heroja važan dio kulture sjećanja, kulturnog integriteta i suvereniteta naše države – kazao je Nedžad Bublin Čupo.

Akademija će biti upriličena drugi dan Bajrama, 5. juna u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.

(FENA) L.A.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima