Akcija čišćenja otpada: “Od izvora do mora”

Tridesetak srednjoškolaca i studenata u sklopu organizovane akcije jutros je čistilo otpad duž obale rijeke Bosne u Zenici na potezu od ušća Babine rijeke pa do Željezničkog mosta. Akciju su organizovali Centar za mlade INPUT, Udruženje građana “Ruke” i „Let’s Do It“, a u sklopu šireg projekta nazvanog “Od izvora do mora”. Za učesnike je obezbijeđena prigodna oprema i radni materijal.

Cilj nam je očistiti od otpada ovaj prostor, ali i pobuditi svijest kod djece i mladih da čuvaju svoj grad, kako bi bio čist i uredan“, napominje Adi Salčinović, predsjednik zeničkog Centra za mlade INPUT.

Projekat „Od izvora do mora“, u okviru kojeg je održana i današnja akcija u Zenici, podrazumijeva čišćenje otpada i njegovo selektivno prikupljanje i razdvajanje u različite vreće, kako bi se kasnije mogao reciklirati“, kaže Lajla Žalić, PR menadžer Udruženja „Ruke“, navodeći da je projekat počeo 13. juna u Sarajevu, a akcije čišćenja su organizovali dosad u Banja Luci, Mostaru, danas u Zenici, te će ih nastaviti ponovo u Sarajevu i tako zaokružiti ovu priču.

“Trudimo se ovim akcijama poslati važnu poruku da svaki otpad nije smeće i da se otpad treba razlagati i reciklirati“, naglašavaju organizatori. (V. J.)

The post Akcija čišćenja otpada: “Od izvora do mora” appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU