Akcijom pošumljavanja obilježen Dan šuma u Fojnici – Bug.ba

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iniciralo je u povodu 21. marta, Međunarodnog dana šuma, akciju pošumljavanja s ciljem podizanja svijesti o značaju i važnosti šuma za napredak i razvoj čovječanstva.

Uposlenici Sektora za šumarstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalne uprave za šumarstvo, resornog kantonalnog ministarstva, te 80 učenika srednje škole iz Srednjobosanskog kantona (SBK) danas su u  Fojnici, na lokalitetu Zahor,  zasadili 1.800 sadnica hrasta, divljeg kestena, lipe, jele, smrče i bora.

Akciju su, pored resornog federalnog ministra Šemsudina Dedića, svojim prisustvom i učešćem podržali i ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar, ministar poljoprivrede SBK Salkan Merdžanić, direktor Šumsko-privrednog društva (ŠPD) “Srednjobosanske šume” Vildan Hajić i načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura.

– Uzimajući u obzir ekološke krize i klimatske promjene iz godine u godinu vidimo koliko je bogatstvo naših šuma. One su ugrožene su od velikog broja faktora i svi skupa treba mo da činimo više na zaštiti šuma jer na taj način štitimo kako naše, tako i živote budućih generacija – izjavio je Dedić za Fenu.

Dodao je da je to jedan u nizu projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te izrazio zahvalnost svima koji su danas učestvovali u akciji pošumljavanja.

Ministar poljoprivrede SBK Salkan Merdžanić je istakao je značaj podizanja svijesti građana o šumama i njihovom pravilnom gospodarenju.

– Međunarodni dan šuma obilježavamo na jedan simboličan način, da pokažemo koliko je to važno u vremenu klimatskih promjena, ali i sve razvijenije ekološke svijesti našeg građanstva – naveo je Merdžanić.

Govoreći o problemima u šumarstvu, Merdžanić je izdvojio nepostojanje zakona o šumama na federalnom nivou, a kada je riječ o eksploataciji, održavanju i zaštiti šuma napomenuo je da još postoji određeni dio teritorije gdje nije izvršeno deminiranje i kojim se ne može na adekvatan način gospodariti, odnosno gazdovati.akcijom pošumljavanja obilježen dan šuma u fojnici - bug.ba

– Na nama je da to pokušavamo rješavati u narednom periodu i svakako da ovakvim akcijama dajemo doprinos i značaj očuvanju šuma – dodao je Merdžanić.

Ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da učestvuje u akciji pošumljavanja u Fojnici povodom Svjetskog dana šuma. Među zasađenim drvećem, kako je dodao, ima i onih koje su medonosne, kao što su kesten i lipa što je svojevrstan uvod u obilježavanje 26. marta, Dana sadnje medonosnih biljaka.

– Drago mi je da su sa nama učenici srednje škole jer je budućnost na mladima sa kojima zajedno trebamo da čuvamo i održavamo našu okolinu – dodao je Sedar.akcijom pošumljavanja obilježen dan šuma u fojnici - bug.ba

Učenici su iskazali zadovoljstvo što su svojim angažmanom u ovoj akciji doprinijeli očuvanju šumskih resursa u Bosni i Hercegovini te izrazili želju da slične akcije bude sastavni dio školskih programa. Jedan od njih Almedin Softić rekao je da je sa školskim kolegama došao da bi zajedno uljepšali šumu i prirodu.

Šume pokrivaju 31 posto zemljine površine, igraju ključnu ulogu u zaštiti i očuvanju izvorišta pitke vode, gubitak šuma može dovesti do globalnih promjena u padavinama a što indirektno utiče na osiguranje hrane u svijetu. U šumama obitava više od 80 posto kopnene bioraznolikosti i one pružaju otpornost na prirodne katastrofe, a njihova zaštita podrazumijeva propisima uređeno šumarstvo, održivo gospodarenje, zaštitu od štetočina i požara, zaštitu šumskog zemljišta i šumskog drveća te druge preventivne mjere.

U Federaciji Bosne i Hercegovine šume i šumska zemljišta se prostiru na površini od oko 1.510.937 ha ili oko 58 posto površine. Ukupna zaliha svih državnih šuma je procijenjena na 180.016.229 m3, sa prosječnom zalihom od oko 236,8 m3/ha.

Fena


bug.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU